Pediatrik hastalarda farklı yaş gruplarında humerusun lateralinden yapılacak cerrahi müdahaleler için radial sinirin ultrasonografik incelemesi ile güvenli alan ve tehlike alanı belirlenmesi
Determination of safe area and danger area by ultrasonographic examination of radial nerve for surgical interventions to be performed from lateral of humerus in different age groups in pediatric patients
- Tez No: 936498
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜMİT ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Radial Sinir, USG, İyatrojenik Yaralanma, Pediatrik, Suprakondiler, Radial Nerve, USG, Iatrogenic Injury, Pediatrics, Supracondylar
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Radial sinir, üst ekstremitede dirsek, el bileği ve parmakların ekstansörlerini inerve etmenin yanı sıra geniş duyu inervasyonu sağlaması ile klinik olarak önemli bir sinirdir. Radial sinir palsisi özellikle radial şaft kırıklarına bağlı olmakla birlikte cerrahiye bağlı olarak iyatrojenik olarak da gelişebilmektedir. Radial sinir, özellikle humerusun distalinde lateralden yapılacak cerrahi işlemlerde ve pediatrik hastalarda dirsek kırığı cerrahilerinde iyatrojenik yaralanmaya açıktır. İyatrojenik yaralanmayı önlemek için birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen pediatrik hasta grubu için oldukça kısıtlı çalışma bulunmaktadır. Daha önceden pediatrik hastalarda radial sinir için güvenli bir alan oluşturmaya yönelik yapılan çalışmalarda Manyetik Rezonans Görüntüleme kullanılmıştır. Bu çalışmada Ultrasonografi kullanılarak daha büyük bir katılımcı sayısına ulaşılmıştır. Radial sinir için humerusun lateralinden yapılacak işlemler için hem proksimalden hem de distalden güvenli bir alan oluşturulmaya çalışılmış olması da bu çalışmayı, önceki çalışmalardan farklı kılmaktadır. Yapılan bu çalışmada 3-13 yaş grubunda 105 çocukta tuberkulum majus, radial sinirin humerusun posteriorundan lateraline geçtiği nokta, radial sinirin humerusun lateralinden anterioruna geçtiği nokta ve humerus lateral epikondili USG ile tespit edilmiştir. Kemik noktalar ile radial sinirin işaretlendiği noktalar arası uzaklıklar ölçülerek radial sinir için proksimalde ve distalde bir güvenli alan oluşturulmaya çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirildi ve önceden yapılan çalışmalar ile karşılaştırıldı. Diğer yayınlarla benzer ve farklı yönleri tartışılarak literatüre katkıda bulunulmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
The radial nerve is a clinically important nerve in the upper extremity. It provides extensive sensory innervation and innervates the extensors of the elbow, wrist, and fingers. Although radial nerve palsy is especially associated with radial shaft fractures, it may also develop iatrogenically due to surgery. The radial nerve is particularly vulnerable to injury in surgical procedures performed from the lateral aspect of the distal humerus and in elbow fracture surgeries in pediatric patients. Although many studies have been performed to prevent iatrogenic injury, there are very limited studies for the pediatric patient group. Magnetic Resonance Imaging has been used in previous studies to create a safe area for the radial nerve in pediatric patients. In this study, a larger number of participants was reached using Ultrasonography. The fact that a safe area was tried to be created both proximally and distally for the procedures to be performed from the lateral aspect of the humerus for the radial nerve makes this study different from previous studies. In this study, the tuberculum majus, the point where the radial nerve passes from the posterior to the lateral aspect of the humerus, the point where the radial nerve passes from the lateral to the anterior aspect of the humerus and the lateral epicondyle of the humerus were determined by USG in 105 children aged 3-13 years. The distances between the bony points and the points where the radial nerve was marked and measured and a safe area was created proximally and distally for the radial nerve. The results obtained were evaluated and compared with previous studies. The similarities and differences with other publications were discussed and an attempt was made to contribute to the literature.