Anonim şirket genel kurul kararlarının dürüstlük kurallarına aykırılık nedeniyle iptali
The effect of organizational justice perceptions of administrative staff working at higher education institutions burnout levels: A State University in Istanbul
- Tez No: 936793
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KAYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, şirket, genel kurul, yönetim, yönetim kurulu, azınlık, azınlık pay sahipleri, dürüstlük kuralları, dürüstlük, bona fides, medeni kanun, pay, pay sahibi, hisse, hissedar, kötü niyet, iptal, butlan, yokluk, iptal davası, sermaye, artırım, eşit işlem, hakların sakınılarak kullanılması, çelişkili davranış yasağı, kâr payı, hakkın kötüye kullanılması, Joint stock company, company, general assembly, management, board of directors, minority, minority shareholders, honesty rules, honesty, bona fides, civil law, share, shareholder, bad faith, cancellation, nullity, cancellation action, capital, increase, equal treatment, avoidance of rights, prohibition of contradictory behaviour, dividend, abuse of right
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 466
Özet
Dürüstlük kuralları kaynağını TMK'nın 2. maddesinden almakta olup, yasal düzenlemelerin somut olay adaletini sağlamakta yetersiz kaldığı hallerde, diğer ifadeyle gerekli kanuni fren mekanizmasının olmadığı durumlarda devreye giren, ikincil ve istisnai bir kurumdur. 01/07/2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) 445. maddesinde, Mülga 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu (eTK) m. 381'in Türkçeleştirilmiş haliyle, anonim şirket genel kurul kararları bakımından üç farklı iptal sebebi düzenlenmiştir. Bunlar kanuna aykırılık, esas sözleşme hükümlerine aykırılık ve dürüstlük kuralına aykırılıktır. Genel kurul kararlarının iptal sebebi olarak, kanuna veya esas sözleşmeye aykırılığın sınırları daha nettir ve ispatı da daha kolaydır. Lakin dürüstlük kuralları ve hakkın kötüye kullanılması yasağı bakımından aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Çalışmamızda, anonim şirket genel kurul kararlarının iptaline münhasıran dürüstlük kurallarına aykırılığın tespitinde yararlanılacak prensipler ortaya konularak, uygulamada en çok karşılaşılan ya da karşılaşılması mümkün olan dürüstlük kurallarına aykırı genel kurul kararları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rules of integrity are derived from Article 2 of the Turkish Civil Code. In cases where legal regulations are insufficient to ensure concrete case justice, it is a secondary and exceptional institution that comes into play in the absence of the necessary legal brake mechanism. In Article 445 of the Turkish Commercial Code No. 6102, which entered into force on 01/07/2012, three different grounds for annulment are regulated in terms of general assembly resolutions of joint stock companies with the Turkishised version of Article 381 of the repealed former commercial code. These are violation of the law, violation of the provisions of the articles of association and violation of the rule of good faith. The grounds for annulment of general assembly resolutions in terms of violation of the law or articles of association are sharper and have clearer boundaries. They are also easier to prove. However, it is not possible to say the same for the rules of good faith and the prohibition of abuse of right. In our study, the principles to be used in the cancellation of the general assembly resolutions of joint stock companies exclusively in the determination of the violation of the rules of good faith are set forth, and the general assembly resolutions contrary to the rules of good faith, which are most frequently encountered or possible to be encountered in practice, are discussed.