Tekirdağ koşullarında farklı sıra aralığı mesafesi ve bitki sıklığının tatlı rezene (Foeniculum vulgare Mill. var. Dulce) bitkisinin bazı verim ve kalite unsurlarına etkisi
The effects of diffirent row spacing and plant density on some yield and quality components of sweet fennel (Foeniculum vulgare Mill. var. Dulce) plant in Tekirdağ conditions
  1. Tez No: 936794
  2. Yazar: ABDULGANİ HAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE CANAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Rezene, Tekirdağ, Verim, Kalite, Sıra Aralığı, Bitki Sıklığı, Fennel, Tekirdag, Yield, Quality, Row Spacing, Plant Density
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma, Tekirdağ koşullarında sonbahar döneminde ekilen tatlı rezene (Foeniculum vulgare Mill. var. Dulce) bitkisinde farklı sıra aralığı mesafesi ve bitki sıklığının bazı verim ve kalite unsurlarına etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 20, 30, 40 cm olmak üzere üç farklı sıra aralığı ve 150, 300, 450, 600 adet tohum/m2 olmak üzere dört farklı ekim normunun bazı verim ve kalite unsurlarına etkileri incelenmiştir. Deneme, sıra arası mesafeler ana parselleri, bitki sıklıkları alt parselleri oluşturacak şekilde, 4 tekrarlamalı Bölünmüş Parseller Deneme Deseni uyarınca düzenlenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmada, bitki boyu ortalama değerleri 70,3-80,5 cm arasında değişiklik göstermiş ve en uzun bitki boyu 20 cm sıra aralığı ile 600 tohum/m2 kombinasyonunda gözlenmiştir. Bitki başına dal sayısı 4,2-6,1 adet aralığında değişmiş ve en fazla dal sayısı 20 cm sıra aralığı ile 450 tohum/m2 kombinasyonunda elde edilmiştir. Tohum verimi 117,6-211,3 kg/da arasında değişirken en yüksek tohum verimi 20 cm sıra aralığı ile 600 tohum/m2 kombinasyonunda, biyolojik verim 583,8-944,3 kg/da arasında değişirken en yüksek verim 20 cm sıra aralığı ile 600 tohum/m2 kombinasyonunda, hasat indeksi %16,7-25,5 arasında değişirken en yüksek hasat indeksi 20 sıra aralığı ile 150 adet/m2 kombinasyonunda, uçucu yağ oranı ise %2,25-2,75 arasında değişirken en yüksek uçucu yağ oranı 600 adet/m2 bitki sıklığından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the effects of different row spacing and plant density on some yield and quality elements in sweet fennel (Foeniculum vulgare Mill. var. Dulce) plant planted in autumn period in Tekirdağ conditions. In the study, the effects of three different row spacings (20, 30, 40 cm) and four different planting norms 150, 300 450, 600 seeds/m2) on some yield and quality elements were investigated. The experiment was organized and evaluated according to Split Plots Experimental Design with 4 replications, with row spacings forming main plots and plant density forming sub plots. In the study, mean values related to plant height varied between 70.3-80.5 cm and the highest plant height was observed in the combination of 20 cm row spacing and 600 seeds/m2. The number of branches per plant varied between 4.2-6.1 and the highest number of branches was obtained in the combination of 20 cm row spacing and 450 seeds/m2. Seed yield varied between 117.6 and 211.3 kg/da, the highest seed yield was obtained in the combination of 600 seeds/m2 with 20 cm row spacing, biological yield varied between 583.8 and 944.3 kg/da, the highest yield was obtained in the combination of 600 seeds/m2 with 20 cm row spacing, harvest index varied between 16.7 and 25.5%, the highest harvest index was obtained in the combination of 150 seeds/m2 with 20 row spacing, the essential oil rate varied between 2.25 and 2.75%, and the highest average essential oil rate was obtained from the 600) pieces/m2 plant density.