Renal transplant hastalarda kronik allograft rejeksiyonunun shear wave elastografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of chronic allographt rejection in renal transplant patients with shear wave elastography
  1. Tez No: 936799
  2. Yazar: ELİF SENEM GÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAĞAN ÇEKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Renal transplantasyon, Sonoelastografi, Shear Wave Elastografi (SWE), Kronik allograft disfonksiyonu, Kronik allograft rejeksiyonu, Renal transplantation, Sonoelastography, Shear Wave Elastography (SWE), Chronic allograft dysfunction, Chronic allograft rejection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Renal allograftın fonksiyonunun değerlendirilmesinde altın standart yöntem allograft biyopsisidir. İnvaziv bir işlem olan renal biyopsi kanama gibi hayatı tehdit eden pontansiyel komplikasyon riskinlerine sahiptir. Bu nedenle renal allograftın değerlendirilmesinde noninvaziv görüntüleme yöntemleri önem kazanmıştır. USG ve Doppler USG renal allograftın değerlendirilmesinde sıklıkla tercih edilen kolay ulaşılabilen, maliyet etkin, hızlı ve nefrotoksik olmayan ilk tercih görüntüleme yöntemidir. Elastografi USG cihazına eklenen yeni gelişen ve günümüzde yaygınlaşan bir aplikasyondur. SE klinik muayenede kullanılan palpasyona benzerlik göstermekte olup doku sertliği hakkında nicel verilere ulaşmayı sağlamaktadır. Dinamik SE yöntemi olan SWE ile görüntüdeki birçok noktada B mod USG rehberliğinde shear dalgalarının yayılımı eş zamanlı izleyerek doku sertliğini daha kolay tespit edilebilir. Bu çalışmada; SWE yönteminin patolojisinde tübüler atrofi ve intertisyel fibrozis yer alan kronik allograft rejeksiyonunun tanısındaki yerini araştırmayı amaçladık. Aralık 2022 ve Ocak 2024 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Radyoloji bölümünde, böbrek fonksiyonları stabil 42 hasta (kontrol) ve unstabil olan 42 hasta olmak üzere toplamda 84 renal transplantlı hastayı SWE ile değerlendirdik. Transplant böbrek üst, orta ve alt kesiminden konveks prob ile ve cilde en yakın olan bölgeden lineer prob ile SWE tekniğini kullanarak elastisite verilerini elde ettik. Transplant böbrek üst, orta ve alt kesimlerinden arkuat arter düzeyinden RI değerlerini ölçtük. RDUS ile renal arter ve ven akımını değerlendirdik. Transplant süresi, verici tipi, böbrek fonksiyon testleri (kreatin, e-GFR ve proteinüri), klinik durum, gri skala USG bulgularının ve RI değerinin SWE verileri ile ilişkisini istatistiksel olarak araştırdık. Kronik rejeksiyonu tanısı ile RI ve SWE değerlerinin ilişkisini istatistiksel olarak belirledik. Hastaların yaş ortalaması 39,6 yıl ve ortalama Tx süresi 7,9 yıl olarak bulundu. Hastaların %83,3'ünde transplantasyon canlı vericiden, %16,7'sinde kadavradan gerçekleşmiştir. Hastaların ortalama kreatin değeri 1,8 olup, %51,2'sinde kreatin artışı mevcut, %50,0'ının klinik durumu unstabildir ve %46,4'ünde kronik rejeksiyon tanısı mevcuttur. Transplant süresi ve verici tipi ile kronik rejeksiyon arasında ilişki saptanmadı. Yüksek RI değerleri ile kronik rejeksiyon arasında anlamlı ilişki bulunmazken, artmış parankim ekojenitesi ile kronik rejeksiyon arasında anlamlı ilişki bulundu. Klinik takipte önemli olan laboratuar parametreleri (kreatin, proteinüri, e-GFR) ve lineer prob ile yapılan SWE inceleme verileri arasında anlamlı ilişki saptandı. Kronik rejeksiyonu ön görmede lineer prob ile elde edilen veriler arasında pozitif korelasyona ulaşılırken, konveks prob ile anlamlı ilişki saptanmadı. ROC analizi sonucuna göre kronik rejeksiyon olma ve olmama durumunun ayırt edilmesinde; %66,7 sensitivite ve %80,0 spesifite ile SWE (lineer prob) cut-off değeri 15,45 kPa olarak bulundu. Sonuç olarak; SWE bulguları, renal allograftın fonksiyonunu değerlendirmek ve ön görmek için kullanılabilir. Çalışmamız, lineer prob ile gerçekleştirilen SWE incelemesinin, kronik rejeksiyonun erken tanı ve tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini göstermiştir. Özellikle, renal allograftı SWE tekniğiyle lineer prob kullanarak değerlendiren literatürde sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Ayrıca, SWE tekniğinin biyopsiye hasta seçiminde ve biyopsi alanının belirlenmesinde rehberlik sağlayacağı sonucuna vardık. Bu bağlamda, SWE tetkikinin gereksiz biyopsileri ve biyopsi tekrarlarını azaltabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Allograft biopsy is the gold standard method for the evaluation of renal allograft function. Renal biopsy, which is an invasive procedure, has the risk of potential life-threatening complications such as haemorrhage. Therefore, noninvasive imaging methods have gained importance in the evaluation of renal allograft. USG and Doppler USG are easily accessible, cost-effective, rapid and non-nephrotoxic imaging modalities of first choice for the evaluation of renal allograft. Elastography is a newly developed and nowadays widespread application added to the USG device. SE is similar to palpation used in clinical examination and provides quantitative data about tissue stiffness. SWE, which is a dynamic SE method, can detect tissue stiffness more easily by simultaneously monitoring the propagation of shear waves under B mode USG guidance at many points in the image. In this study, we aimed to investigate the role of SWE method in the diagnosis of chronic allograft rejection with tubular atrophy and interstitial fibrosis in the pathology. Between November 2022 and January 2024, a total of 84 renal transplant patients, including 42 patients with stable renal function (control) and 42 patients with unstable renal function, were evaluated with SWE in the Radiology Department of Akdeniz University Hospital. We obtained elasticity data from the upper, middle and lower parts of the transplant kidney with a convex probe and from the area closest to the skin with a linear probe using the SWE technique. RI values were measured at the level of the arcuate artery from the upper, middle and lower parts of the transplant kidney. Renal artery and vein flow were evaluated by RDUS. We statistically investigated the relationship between transplant duration, donor type, renal function tests (creatinine, e-GFR and proteinuria), clinical status, grey scale USG findings and RI value with SWE data. We statistically evaluated the relationship between the diagnosis of chronic rejection and RI and SWE values. The mean age of the patients was 39.6 years and the mean Tx duration was 7.9 years. Transplantation was performed from living donors in 83.3% of the patients and from cadaveric donors in 16.7%. The mean creatinine value of the patients was 1.8, 51.2% had increased creatinine, 50.0% had unstable clinical status and 46.4% had a diagnosis of chronic rejection. No correlation was found between transplant duration and donor type and chronic rejection. There was no significant correlation between high RI values and chronic rejection, but there was a significant correlation between increased parenchymal echogenicity and chronic rejection. Significant correlation was found between laboratory parameters (creatinine, proteinuria ve e-GFR) which are important in clinical follow-up and SWE examination data performed with linear probe. In conclusion, SWE findings can be used to evaluate and predict renal allograft function. Our study demonstrated that SWE examination with a linear probe can play an important role in the early diagnosis and treatment of chronic rejection. In particular, there is a limited number of studies in the literature evaluating renal allografts with SWE technique using a linear probe. In addition, we concluded that SWE technique can provide guidance in patient selection for biopsy and determination of the biopsy site. In this context, we think that SWE examination may reduce unnecessary biopsies and biopsy repetitions.