Üreme yaşam planlı eğitimin üniversite öğrencilerinin fertilite ve prekonsepsiyonel sağlık bilgisi ve tutumuna etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of reproductive life planned education on fertility and preconceptional health knowledge and attitude of university students: A randomized controlled trial
- Tez No: 936875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP DAŞIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: bilgi, fertilite, prekonsepsiyonel sağlık, tutum, üniversite öğrencisi, üreme yaşam planı, attitude, fertility, knowledge, preconceptional health, reproductive life plan, university student
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, Yaşam Seyri Teorisi kapsamında Üreme Yaşam Planı (ÜYP) eğitiminin üniversite öğrencilerinin fertilite ve prekonsepsiyonel sağlık bilgi ve tutumuna etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, ön test-son test deseninde tek kör bekleme listeli randomize kontrollü (1:1) bir çalışmadır. Araştırma, Aralık 2023-Mayıs 2024 tarihleri arasında Bartın Üniversitesi'nde sağlık alanı dışındaki bölümlerde eğitim gören lisans son sınıf kadın ve erkek öğrencilerden dahil etme kriterlerine uyan 202 öğrenci (girişim grubu:101, kontrol grubu: 101) ile yürütülmüştür. Öğrencilerin cinsiyetlerine göre tabakalı randomizasyon yapılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Fertilite Sağlığı Bilgi Ölçeği (FSBÖ), Prekonsepsiyonel Sağlık Bilgisi Soru Formu (PSB-SF) ve Fertilite ve Prekonsepsiyonel Sağlık Tutumu Soru Formu (FPST-SF) kullanılmıştır. Girişim grubuna ilk eğitimde ÜYP Eğitim Kitapçığı dağıtılmış ve beş hafta boyunca, haftada bir kez 40-45 dk süre ile yüz yüze ÜYP eğitimi verilmiştir. Ön test verileri toplandıktan iki ay sonra son test verileri toplanmıştır. Kontrol grubuna son test verileri toplandıktan sonra ÜYP Eğitim Kitapçığı doğrultusunda eğitim verilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 22.0 programı ile tanımlayıcı analizler, Ki-Kare testi, Fisher Exact düzeltmesi, bağımsız gruplar t-testi, tekrarlı ölçümler ANOVA testi ve McNemar testi yapılmıştır. Sonuçlar p0.05). Girişim grubunda FSBÖ, PSB-SF toplam ve alt başlığı puanları ile FPST-SF toplam puanlarındaki grup etkisi (p0.05). FPST-SF'nin Prekonsepsiyonel Sağlık Tutumu Alt Başlığı toplam puanında ise ön test ve son test ölçümlerine göre değişimlerde grup etkisi (p0.05) ve grup*zaman etkileşimi (p>0.05) anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: ÜYP eğitim girişimi, üniversite öğrencilerinin fertilite ve prekonsepsiyonel sağlık bilgisi ile tutumunu artırmıştır. Farklı eğitim teknikleri ile uzun takip süreli araştırmalarının yapılması önerilir. Birçoğu eğitim kademesinin son basamağında olan lisans öğrencilerinin eğitim müfredatına fertilite bilgisi, fertilite farkındalığı, prekonsepsiyonel sağlık veya üreme yaşam planını içeren derslerin açılması önerilmektedir. Sağlık profesyonelleri, bağlı oldukları kurumların üniversitelerle yaptıkları iş birliği kapsamında üniversite öğrencilerine eğitimler düzenleyebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the research is to examine the effect of Reproductive Life Plan (RLP) education within the scope of Life Course Theory on the fertility and preconceptional health knowledge and attitudes of university students. Materials and Methods: The research is a single-blind, waiting-list, randomized controlled study (1:1) with a pre-test-post-test design. The research was conducted with 202 female and male senior undergraduate students (intervention group: 101, control group: 101) who met the inclusion criteria and were studying in departments other than health at Bartın University between December 2023 and May 2024. Stratified randomization was performed according to the gender of the students. Introductory Information Form, Fertility Health Knowledge Scale (FHKS), Preconceptional Health Information Questionnaire (PHIQ) and Fertility and Preconceptional Health Attitude Questionnaire (FPHAQ) were used to collect the research data. The RLP Education Booklet was distributed to the intervention group in the first training and face-to-face RLP training was given once a week for 40-45 minutes for five weeks. Post-test data were collected two months after the pre-test data were collected. After the post-test data were collected for the control group, training was provided in accordance with the RLP Training Booklet. In the analysis of the data, descriptive analyses, Chi-Square test, Fisher Exact correction, independent groups t-test, repeated measures ANOVA test and McNemar test were performed with SPSS 22.0 program. The results were evaluated at a significance level of p0.05). In the intervention group, the group effect (p0.05). In the total score of the Preconceptional Health Attitude Subheading of FPHAQ, the group effect (p0.05) and the group*time interaction (p>0.05) were not found to be significant. Conclusion: The RLP education initiative has increased the fertility and preconceptional health knowledge and attitudes of university students. It is recommended that long-term follow-up studies with different education techniques be conducted. It is recommended that courses including fertility information, fertility awareness, preconceptional health or reproductive life planning be added to the curriculum of undergraduate students, many of whom are in the final stages of their education. Health professionals can organize trainings for university students within the scope of the collaboration of the institutions they are affiliated with with universities.