Sepsis modeli oluşturulmuş sıçanlarda kurkumin ve kuersetin polifenol kombinasyonunun nöroinflamasyon ve kan-beyin bariyeri üzerine önleyici etkisinin incelenmesi
Investigation of the preventive effects of curcumin and quercetin polyphenol combination on neuroinflammation and the blood-brain barrier in septic model rats
- Tez No: 936903
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEMRA KOÇTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: beyin, inflamasyon, kuersetin, kurkumin, sepsis, brain, curcumin, inflammation, quercetin, sepsis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Sepsiste kurkumin, kuersetin ve kombinasyonunun inflamatuar yolaklar, inflamazom aktivasyonu ve hücreler arası sıkı bağlantı protein düzeyleri üzerindeki koruyucu ya da tedavi edici etkilerinin deney hayvan modelinde beyin dokusunda incelenmesi. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın ön deney kısmında 6 Wistar Albino erkek deney hayvanı ile (n=3, 2 grup) sepsis modeli oluşturuldu ve doğrulandı. Polifenollerin etkinliğinin değerlendirilmesi için 5 grup (n=6) toplamda 30 deney hayvanı kullanıldı. LPS grubundaki deney hayvanlarına 5 mg/kg LPS (i.p) verilerek sepsis modeli oluşturuldu. Taşıyıcı kontrol grubundaki deney hayvanlarına DMSO (i.p) uygulandı. Polifenol gruplarındaki hayvanlara ise sırasıyla 50 mg/kg kurkumin, 100 kg/ kuersetin ve 25 mg/kg kurkumin+50 mg/kg kuersetin (kombinasyon grubu) verildi. LPS uygulanmasından 6 saat sonra deney hayvanları sakrifiye edilerek hipokampüs ve prefrontal korteksleri ayrıldı ve -80 °C saklandı. Dokular homojenat haline getirildikten sonra TNF-α, IL-1β, NF-κB, NLRP-3, ZO-1 ve claudin-5 ölçümleri ELISA yöntemiyle gerçekleştirildi. Bulgular: LPS grubundaki ZO-1 ve Claudin-5 düzeyi, taşıyıcı kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düşük saptandı. Kurkumin, kuersetin ve kombinasyon uygulanan grupların ZO-1 ve claudin-5 düzeyleri ise LPS grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. Kurkumin, kuersetin ve kombinasyon grupları arasında ise ZO-1 ve Claudin-5 düzeyleri yönünden anlamlı bir fark saptanmadı. LPS grubundaki TNF-α, IL-1β, NF-κB ve NLRP-3 düzeyi taşıyıcı kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Kurkumin, kuersetin ve kombinasyon uygulanan grupların TNF-α, IL-1β, NF-κB ve NLRP-3 düzeyleri ise LPS grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük saptandı. Kurkumin, kuersetin ve kombinasyon gruplarının TNF-α, IL-1β, NF-κB ve NLRP-3 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. Sonuç: Bu çalışmada, sepsiste kurkumin, kuersetin ve kurkumin-kuersetin kombinasyon uygulanmalarının beyinde oluşan inflamasyonu baskıladığı ve sıkı bağlantı proteinlerini koruduğu ortaya konulmuştur. Bununla birlikte polifenollerin etkinlikleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the protective or therapeutic effects of curcumin, quercetin, and their combination in a sepsis animal model by inflammatory pathways, inflammasome activation, and tight junction protein levels in brain tissue. Materials and Methods: In the preliminary study, a sepsis model was established and validated in 6 male Wistar Albino rats (n=3, 2 groups). To evaluate the efficacy of polyphenols, a total of 30 experimental animals were divided into 5 groups (n=6). Sepsis was induced by administering 5 mg/kg LPS (i.p.) for the LPS group. In the vehicle control group, the rats were treated with DMSO (i.p.). The polyphenol groups were administered 50 mg/kg curcumin, 100 mg/kg quercetin, and 25 mg/kg curcumin + 50 mg/kg quercetin (combination group), respectively. Six hours after LPS administration, the rats were sacrificed, and their hippocampus and prefrontal cortex were isolated and stored at -80 °C. After tissue homogenization, measurements of TNF-α, IL-1β, NF-κB, NLRP-3, ZO-1, and claudin-5 were performed using the ELISA method. Results: ZO-1 and Claudin-5 levels were found significantly lower in the LPS group compared to the vehicle control group. The levels of ZO-1 and Claudin-5 in the curcumin, quercetin, and combination treatment groups were significantly higher than in the LPS group. No significant differences were observed between the curcumin, quercetin, and combination groups in terms of ZO-1 and Claudin-5 levels. TNF-α, IL-1β, NF-κB, and NLRP-3 levels in the LPS group were significantly higher compared to the vehicle control group. In contrast, TNF-α, IL-1β, NF-κB, and NLRP-3 levels in the curcumin, quercetin, and combination treatment groups were significantly lower than those in the LPS group. No significant differences were observed between the curcumin, quercetin, and combination groups in terms of TNF-α, IL-1β, NF-κB, and NLRP-3 levels. Conclusion: This study demonstrates that curcumin, quercetin, and the curcumin-quercetin combination suppress brain inflammation and preserve tight junction proteins in sepsis. However, no significant difference was found in the effectiveness between the polyphenol treatments.