İntihar eğilimi ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The difference between suicide and attachment styles examining the relationship
  1. Tez No: 936922
  2. Yazar: HAVVA KARDELEN ÇUSTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REMZİYE KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, İntihar eğilimi, İntihar risk faktörleri, Bağlanma stilleri, Güvensiz bağlanma, Güvenli bağlanma, Suicide, Suicidal tendencies, Suicide risk factors, Attachment styles, İnsecure attachment, Secure attachment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bağlanma, bireylerin erken çocukluk döneminde bakım vereniyle kurmuş olduğu ilişki olup yaşamları boyunca kuracakları ilişkiyi belirleyen temel faktörlerden biri kabul edilmektedir. İntihar ise kişinin kendi hayatına son verme isteğiyle gerçekleştirdiği ölümle sonuçlanan eylem olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, intihar eğilimi ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, kartopu yöntemiyle Türkiye'deki 18 yaş üzeri 400 yetişkin katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler İntihar Olasılığı Ölçeği ve Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği ile çevrimiçi olarak toplanmıştır. Veri analizinde, bağlanma stilleri ve intihar olasılığı arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon analizi ve grup farklılıklarını incelemek için t-testi ve ANOVA kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre yaş değişkeni ile intihar eğilimi arasında anlamlı negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiş olup yaş ilerledikçe intihar eğiliminin azaldığı bulgulanmıştır. Bağlanma stilleri ile intihar eğilimi arasında ise anlamlı bir ilişki saptanmış olup, buna göre güvensiz (kaygılı ve kaçıngan) bağlanma stilleri ile intihar eğilimi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p < 0.05).
Özet (Çeviri)
Attachment is defined as the bond individuals establish with their caregiver during early childhood, which is considered one of the fundamental factors shaping relationships throughout their lives. Suicide, on the other hand, is defined as a death resulting from an individual's deliberate act of ending their own life. The aim of this study is to examine the relationship between suicidal tendencies and attachment styles. The study was conducted with 400 adult participants over the age of 18 in Turkey, using the snowball sampling method. Data were collected online using the Suicide Probability Scale and the Three-Dimensional Attachment Styles Scale. For data analysis, Pearson correlation analysis was utilized to determine the relationship between attachment styles and suicide probability, while t-tests and ANOVA were employed to examine group differences According to the findings, a significant negative relationship was identified between age and suicidal tendencies, indicating that suicidal tendencies decrease with age. Additionally, a significant relationship was found between attachment styles and suicidal tendencies. Specifically, a positive and significant relationship (p < 0.05) was observed between insecure (anxious and avoidant) attachment styles and suicidal tendencies.