18-49 yaş arası intihar girişimi ile psikiyatri kliniğine yatışı yapılan kadın hastaların bağlanma stilleri ve kişilik özelliklerinin ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between attachmentstyles and personality traits of female patients between the ages of 18-49 who had attempted suicide and were admitted to a psychiatry clinic
  1. Tez No: 935953
  2. Yazar: ZEYNEP ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZDEN TANDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, İntihar, Kaygılı Bağlanma, Kaçınmacı Bağlanma, Kişilik Özellikleri, Psikiyatri, Women, Suicide, Anxious Attachment, Avoidant Attachment, Personality Traits, Psychiatry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: Çalışma da 18-49 yaş arası psikiyatri kliniğine intihar girişimi ile yatışı yapılan kadın hastaların kişilik özellikleri ve bağlanma stillerinin ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç-Yöntem: Ekim-Kasım-Aralık 2024 tarihleri arasında, İstanbul'da bir şehir hastanenin Psikiyatri Kadın Servisinde yatan ve araştırma kriterlerine uyan 80 kadın hasta ile yüz yüze anket yöntemi ile yürütüldü. Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir çalışmadır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilmiş, kadınların sosyo-demografik özelliklerini öğrenmek için 'Kişisel Bilgi Toplama Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II Ölçeği ve Beş Faktör Kişilik Özellikleri Ölçeği-Kısa Form'dur. Veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 26.0 paket programına yüklenerek analiz edildi. Bulgular: Kadınların yaş ortalaması 26,64 ± 8,60 yıl olup, 18-49 yaş aralığındadır; medeni durum açısından %41,3'ü bekâr, %32,5'i ilişkisi var ve %26,3'ü evlidir, bu da bekâr kadın oranının diğer gruplardan daha yüksek olduğunu göstermektedir. Eğitim durumunda ise %15,0 ilköğretim, %60,0 lise ve %25,0 üniversite mezunu bulunmakta, lise mezunu kadın oranı diğer gruplardan daha yüksektir. Korelasyon analizi, kaçınmacı bağlanma alt ölçeği ile kaygılı bağlanma alt ölçeği arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki olduğunu (r = 0,281, p = 0,012) göstererek, kaçınmacı bağlanma puanı yüksek olan bireylerin kaygılı bağlanma puanlarının da yüksektir. Kadın hastaların kaçınmacı bağlanma düzeyleri üzerinde yapılan çok değişkenli regresyon analizi, öz denetimlilik faktörünün negatif ve anlamlı bir etkisi olduğu (β =-0,262, p = 0,031) belirlendi. Kadınların öz denetimlilik kişilik özelliği arTtıkça kaçınmacı bağlanma eğilimi azaldı. Nörotiklik alt ölçeği ile kaygılı ve kaçınmacı bağlanma arasında ise pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlendi (r=-0,241, p=0,031; r=0,295, p=0,008). Sonuç: Kadınların çoğunluğunun bekâr ve lise mezunu olduğunu, ayrıca kaçınmacı ve kaygılı bağlanma stilleri arasında zayıf bir pozitif ilişki bulunduğunu göstermektedir. Özellikle, öz denetimlilik düzeyinin artmasının kaçınmacı bağlanma eğilimini azalttığı tespit edildi. Nörotiklik düzeyinin artmasının kaygılı ve kaçınmacı bağlanma eğilimini artırdığı belirlendi. Bu çalışma, kadınların bağlanma stillerinin ve kişilik özelliklerinin psikiyatrik durumları üzerindeki etkisini anlamak için önemli bir temel sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The study aimed to examine the relationship between personality traits and attachment styles in women aged 18-49 who were admitted to a psychiatric clinic following a suicide attempt. Materials and Methods: This research was conducted between November and December 2024 with 80 female patients who met the inclusion criteria and were hospitalized in the Women's Psychiatry Ward of a city hospital in Istanbul. Data were collected using face-to-face surveys. The study is descriptive and correlational in nature. The data collection instruments included the“Personal Information Form”developed by the researcher to gather socio-demographic information, the“Experiences in Close Relationships Inventory-II,”and the“Five-Factor Personality Traits Scale-Short Form.”The data were analyzed using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) version 26.0. Results: The average age of the women was 26.64 ± 8.60 years, within the 18-49 age range. Regarding marital status, 41.3% were single, 32.5% were in a relationship, and 26.3% were married, indicating that the proportion of single women was higher than in the other groups. Regarding education, 15.0% had completed primary school, 60.0% were high school graduates, and 25.0% held a university degree, with high school graduates representing the largest group. Correlation analysis showed a weak positive relationship between the avoidant attachment subscale and the anxious attachment subscale (r = 0.281, p = 0.012), indicating that individuals with higher avoidant attachment scores also had higher anxious attachment scores. Furthermore, a multivariate regression analysis on the level of avoidant attachment revealed that the self-control factor had a negative and significant effect (β = -0.262, p = 0.031), meaning that as self-control increased, the tendency for avoidant attachment decreased. It was determined that there was a moderate positive relationship between the neuroticism subscale and anxious and avoidant attachment (r=-0.241, p=0.031; r=0.295, p=0.008). Conclusion: The results indicate that the majority of the women were single and high school graduates. Additionally, a weak positive relationship was found between avoidant and anxious attachment styles. Notably, increased self-control levels were associated with a decrease in avoidant attachment tendencies. It was determined that increasing the level of neuroticism increased the tendency for anxious and avoidant attachment. This study provides an important foundation for understanding the impact of attachment styles and personality traits on the psychiatric conditions of women.