Toplumsal ekolojiyi totalitarizm üzerinden okumak: Klasik felsefeden bookchın'e doğa ve toplum
Reading social ecology through totalitarianism: Nature and society from classical philosophy to bookchin
- Tez No: 937076
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Ekoloji, Murray Bookchin, komünalizm, totalitarizm, tahakküm ve hiyerarşi, Social ecology, Murray Bookchin, communalism, totalitarianism, domination and hierarchy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, Murray Bookchin'in toplumsal ekoloji kuramını totalitarizm bağlamında ele almak ve toplumsal ekolojinin totaliter potansiyellerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda öncelikle literatür taraması yapılarak doğa ve toplum ilişkisi farklı kavramsal açılardan incelenmiştir. Bookchin'in yazılarından yola çıkılarak toplumsal ekoloji kuramı ayrıntılı bir şekilde ele alınmış, ekolojik toplum tasavvuru anlatılmıştır. Toplumsal ekoloji kuramında Bookchin'in ifade ettiği anlam, yapı ve ilişkiler; totalitarizm kavramı doğrultusunda analiz edilerek tartışılmıştır. Bu analiz neticesinde Murray Bookchin'in toplumsal ekoloji kuramının, totaliter nüveler taşıdığı ve tasavvur ettiği ekolojik toplumun totalitarizme dönüşebilme ihtimali ve potansiyeline sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to consider Murray Bookchin's social ecology theory in the context of totalitarianism and to reveal the totalitarian potentials of social ecology. In this regard, first of all, the relationship between nature and society was examined from different conceptual perspectives by conducting a literature review. Based on Bookchin's writings, the theory of social ecology is discussed in detail and the vision of ecological society is explained. The meaning, structure and relationships expressed by Bookchin in social ecology theory; It was analyzed and discussed in line with the concept of totalitarianism. As a result of this analysis, it has been concluded that Murray Bookchin's theory of social ecology has totalitarian cores and that the ecological society he envisions has the possibility and potential to turn into totalitarianism.