Liderlik tarzının örgütsel değerlerin oluşumundaki rolü ve örgüt kültürü üzerine etkileri
The role of leadership style in the formation of organizational values and its effects on organizational culture
  1. Tez No: 937077
  2. Yazar: ONUR KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER YÖRÜK KARAKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, liderlik tarzı, örgütsel değerler, örgüt kültürü, otel işletmeleri, Leadership, leadership style, organizational values, organizational culture, hotel businesses
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Liderlik tarzının farklılaşması sonucunda iş görenlerin tutum ve davranışlarının değişmesine bağlı olarak örgütsel değerlerin oluşum süreci ve bu sürecin oluşumundaki rolü ve örgüt kültürü üzerine etkilerinin ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Araştırmada öncelikli olarak araştırmanın değişkenlerini oluşturan kavramlara yönelik yerli ve yabancı kavramsal literatür taraması yapılarak alt yapı oluşturulup ortaya konulmuştur. Sonrasında konuyla ilgili anket yöntemi kullanılarak otel işletmelerinde yöneticilerin görüşleri alınmıştır. Araştırmanın evrenini, Afyonkarahisar il merkezinde ve ilçelerinde bulunan beş yıldızlı otel işletmeleri yöneticileri oluşturmakta olup, toplam 365 adet anket değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcıların ankete yönelik vermiş oldukları cevaplar; frekans ve aritmetik ortalama değerleri, faktör analizi, t testi, güvenirlik analizi, normallik analizi, varyans analizi, regresyon analizi ve korelasyon analizi yöntemleri kullanılarak çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It has been determined that the formation process of organizational values, their role in the formation of this process, and their effects on organizational culture arise due to the change in attitudes and behaviors of employees as a result of the differentiation of leadership style. In their search, first of all, the conceptual structure was revealed by scanning the study. Afterward, the opinions of managers in hotel businesses were obtained by using the survey method on the subject. The population of their search consists of managers of five-star hotel establishments in Afyonkarahisar city center and its districts, and a total of 365 surveys were evaluated. Participants' answers to the survey; It was analyzed during factor analysis, reliability analysis, normality analysis, percentage, frequency, and arithmetic mean values, test, analysis of variance, correlation analysis, and regression analysis methods.