Serviks kanserinin sosyoekonomik düzey ve HPV aşısı ile ilişkisi
The relationship between cervical cancer and socioeconomic level and HPV vaccine
- Tez No: 937119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Serviks Kanseri, HPV Aşısı, Pap Smear Testi, Cervical Cancer, HPV Vaccine, Pap Smear Test
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu araştırmamızdaki amaç HPV ile ilişkili önemli hastalıklardan olan serviks kanserinin sosyoekonomik düzey ve HPV aşısı ile ilişkisini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Vaka kontrol nitelikte olan bu araştırmada vakalar Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne Ekim 2012-Ocak 2024 tarihleri arasında başvurup serviks kanseri tanısı alan 113 kişiden oluşmaktadır. Kontrol grubu ise Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniği ve Dahiliye polikliniğine 01.02.2024-01.06.2024 tarihleri arasında başvuran ve vaka grubuyla cinsiyet ve yaş aralığı olarak benzer olup kanser tanısı olmayan 229 kişiden oluşmaktadır. Veri toplama formu olarak vaka ve kontrol grubu içi iki ayrı anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerle beraber Ki-kare,Fisher'in kesin testi ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada vakaların %65,5'i, kontrollerin ise %55,5'i maddi olarak yoksun saptanmıştır. Katılımcılardan vakaların %21,2'si, kontrollerin %7,4'ü eşlerinin kendilerinden başka cinsel eşi olduğunu belirtmiştir. HPV aşısı ile ilgili bilgisi olan katılımcılardan vakaların tamamı, kontrollerin %87,5'i HPV aşısını yaptırmadığını söylemiştir. Vakaların %87,6'sı, kontrollerin %55,5'i pap smear testini yaptırmadıklarını belirtmiştir. Sonuç: Çalışmamızda serviks kanseri olan katılımcıların tamamının HPV aşısını, çoğunun ise pap smear testini yaptırmadığı gözlenmiştir. Bu nedenle topluma serviks kanseri, HPV aşısı ve pap smear tarama testi konusunda eğitim verilmesi faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the relationship between cervical cancer, one of the important HPV-related diseases, and socioeconomic level and HPV vaccination. Materials and Methods: In this case-control study, cases consisted of 113 individuals who applied to Gaziantep University Faculty of Medicine between October 2012 and January 2024 and were diagnosed with cervical cancer. The control group consisted of 229 individuals who applied to Gaziantep University Faculty of Medicine, Gynecology and Obstetrics Polyclinic and Internal Medicine Polyclinic between February 1, 2024 and June 1, 2024 and were similar to the case group in terms of gender and age range and who did not have a cancer diagnosis. Two separate questionnaire forms were used for the case and control groups as data collection forms. Chi-square, Fisher's exact test and logistic regression analysis were used together with descriptive statistics in the analysis of data. Results: In the study, 65.5% of the cases and 55.5% of the controls were found to be financially deprived. Of the participants, 21.2% of the cases and 7.4% of the controls stated that their spouses had other sexual partners. Of the participants who had information about the HPV vaccine, all of the cases and 87.5% of the controls stated that they did not get the HPV vaccine. 87.6% of the cases and 55.5% of the controls stated that they did not get a pap smear test. Conclusion: In our study, it was observed that all participants with cervical cancer did not have the HPV vaccine and most of them did not have the pap smear test. Therefore, it may be beneficial to provide education to the society about cervical cancer, HPV vaccine and pap smear screening test.