Okul öncesi çocukların çalışma belleği ile duygu düzenlemeleri arasındaki ilişkide annelerin duygu düzenleme güçlüklerinin aracı rolü
The mediating role of mothers' emotion regulation difficulties in the relationship between preschool children's working memory and their emotion regulation abilities
- Tez No: 937162
- Danışmanlar: PROF. DR. KEZBAN TEPELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Belleği, Duygu Düzenleme, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Difficulties in Emotion Regulation, Emotion Regulation, Working Memory
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma, okul öncesi dönemdeki çocukların çalışma belleği ile duygu düzenlemeleri arasındaki ilişkide annelerin duygu düzenleme güçlüklerinin aracı rolünü incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, araştırmada genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, İzmir ili Buca ilçesi Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 379 çocuk ve anneleri oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde, Okul Öncesi Duygu Düzenleme Ölçeği, Çalışma Belleği Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği–Kısa Form (DDGÖ-16) ve Anne-Çocuk Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada bağımlı değişken“duygu düzenleme”, bağımsız değişken“çalışma belleği”ve aracı değişken ise annelerin“duygu düzenleme güçlükleri”dir. Elde edilen veriler, IBM SPSS 29 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; Okul Öncesi Duygu Düzenleme Ölçeği puanları ile Çalışma Belleği Ölçeği puanları arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği puanları ile Çalışma Belleği Ölçeği puanları arasında negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki, ayrıca Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği puanları ile Okul Öncesi Duygu Düzenleme Ölçeği puanları arasında da negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Okul öncesi çocukların çalışma belleği ile duygu düzenlemeleri arasındaki ilişkide annelerin duygu düzenleme güçlüklerinin aracılık rolüne ilişkin Bootstrap analizi sonuçlarına göre; okul öncesi çocukların çalışma belleği ile duygu düzenlemeleri arasındaki ilişkide, annelerin duygu düzenleme güçlüklerinin aracılık rolüne sahip olduğu belirlenmiştir. Çocukların çalışma belleği puanlarının doğum sırası, daha önce okul öncesi eğitim kurumuna gitme durumu, annelerinin eğitim düzeyi ve hanedeki çocuk sayısı değişkenleri açısından anlamlı düzeyde farklılaştığı, çocuğun cinsiyeti değişkenine göre ise anlamlı düzeyde farklılaşma olmadığı saptanmıştır. Çocukların duygu düzenleme puanlarının doğum sırası, daha önce okul öncesi eğitim kurumuna gitme durumu, annelerinin eğitim düzeyi ve hanedeki çocuk sayısı değişkenleri açısından anlamlı düzeyde farklılaştığı, çocuğun cinsiyeti değişkenine göre ise anlamlı düzeyde farklılaşma olmadığı saptanmıştır. Ayrıca annelerin duygu düzenleme güçlüğü puanlarının eğitim düzeyi, çalışma durumu ve sahip olduğu çocuk sayısı değişkenleri açısından anlamlı düzeyde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the mediating role of maternal emotion regulation difficulties in the relationship between preschool children's working memory and their emotion regulation skills. In line with this purpose, a relational survey model, one of the general survey designs, was employed. The sample of the study consisted of 379 preschool children attending early childhood education institutions affiliated with the Buca District Directorate of National Education in Izmir and their mothers. Data collection was conducted using the Preschool Emotion Regulation Scale, Working Memory Scale, Difficulties in Emotion Regulation Scale-Short Form (DERS-16), and a Mother-Child Information Form. In this study, the dependent variable is“emotion regulation,”the independent variable is“working memory,”and the mediator variable is“mothers' emotion regulation difficulties.”The collected data were analyzed using the IBM SPSS 29 statistical software package. According to the results, a positive and statistically significant relationship was found between Preschool Emotion Regulation Scale scores and Working Memory Scale scores. Additionally, a negative and statistically significant relationship was observed between the scores of the Difficulties in Emotion Regulation Scale and the Working Memory Scale, as well as between the scores of the Difficulties in Emotion Regulation Scale and the Preschool Emotion Regulation Scale. According to bootstrap analysis results regarding the mediating role of maternal emotion regulation difficulties, it was determined that mothers' emotion regulation difficulties mediated the relationship between preschool children's working memory and their emotion regulation skills. Children's working memory scores differed significantly based on variables such as birth order, previous attendance in preschool education institutions, mothers' educational level, and the number of children in the household; however, no significant differences were found regarding the child's gender. Similarly, children's emotion regulation scores significantly differed in terms of birth order, previous attendance in preschool education institutions, mothers' educational level, and the number of children in the household, but did not significantly differ according to the child's gender. Furthermore, mothers' emotion regulation difficulty scores significantly varied based on educational level, employment status, and the number of children they had.