Sporadik adenomiyozis vakalarında tüm ekzom dizilemesi ile hastalığa ait aday genlerin araştırılması
Investigation of adenomyosis-related genes utilizing whole exome sequencing in sporadic cases
- Tez No: 937207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZA NUR TUNCER KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Adenomyosis, WES, qRT-PCR, candidate gene, SLC12A2
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Adenomiyozis ektopik endometrial dokuların miyometriuma invazyonu ile karakterize olan benign bir uterus hastalığındır. Anormal menstrüel kanama ve ağrı semptomlarına neden olup kesin tanısı histerektomi ile alınan materyalin histopatolojik olarak incelemelerinde miyometriumda endometrial dokuların saptanması ile alınır. Hastalığın etyopatogenezi için farklı hipotezler ve genetik faktörler tartışılmaktadır fakat hastalık mekanizması tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu bilgiler ışığında tez çalışmamızda adenomiyozisin genetik altyapısını inceleyerek literatürdeki eksiklere katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda histepatolojik olarak adenomiyozis tanısı almış 10 kadının tüm ekzom dizileme (TED) verileriyle hastalıkla ilişkilendirilen varyantlar tespit edilmiştir. Analiz sonucunda hastalık patogenezi ile uyumlu EFHB, MEIS1 ve NEB genleri üzerindeki varyantlar sırasıyla 5, 4 ve 3 hastada gözlemlenmiştir. Özellikle EFHB p.(Val331Ile) ve MEIS1 p.(Phe14Val) varyantlarında ortaklık belirlenmiştir. Bunlar dışında tespit edilen varyantlar hücre adezyonunda, ekstraselüler matriks dinamiğinde, hormon metabolizmasında ve epitel-mezenkimal geçiş mekanizmasında rol alan genler üzerindedir. Ayrıca SLC12A2 geninde, genin aktivasyonu ile ekspresyonunu etkileyen genlerde varyantlar tespit edilmiştir. Bu doğrultuda SLC12A2 geninin dokudaki ifade düzeyi kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (qRT-PZR) kullanılarak belirlenmiştir. Migrasyon, invajinasyon ve ağrı ile ilişkilendirilen SLC12A2 genin ifadesi dört vakada incelenmiştir. Bu vakalardan menstrüel kanaması görece daha az olup daha kısa süren ve hiç ağrı semptomu taşımayan vakada SLC12A2 ifadesinde anlamlı bir değişim gözlemlenmezken, diğer üç vakada ağrıların dereceleri ile orantılı olarak gen ifadelerinde artış gözlemlenmiştir. Bu tez çalışmasının sonucu olarak, adenomiyozis hastalığının oluşumuna ve semptomların şiddetine etki edebilecek gen varyantları ve gen ifadelerindeki değişimler tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular hastalığın genetik altyapısının aydınlatılmasına, invaziv olmayan biyo-belirteç oluşturulmasına ve alternatif bir terapötik yaklaşım oluşmasına katkı sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler : Adenomiyosis, TED, qRT-PZR, aday gen, SLC12A2
Özet (Çeviri)
Adenomyosis is a benign uterine disorder where endometrial tissue grows into the myometrium, causing abnormal bleeding and pain. the definitive diagnosis is achieved through histopathological examination of hysterectomy specimens. The study aimed to elucidate unclear etiopathogenesis mechanisms of adenomyosis, addressing gaps in the literature by investigating its genetic background. Therefore, 10 women histopathologically diagnosed were subjected to whole exome sequencing (WES) to identify genetic variants. Variants on EFHB, MEIS1, and NEB genes were observed in 5, 4, and 3 patients, respectively. Especially, common variants EFHB p.(Val331Ile) and MEIS1 p.(Phe14Val) are detected. In addition, identified case-specificially variants were localized within genes play a role in cell adhesion, extracellular matrix dynamics, hormone metabolism and epithelial-mesenchymal transition mechanism. Furthermore, variant of SLC12A2 and related-genes were detected. To elucidate the expression of SLC12A2 in the patient tissues, quantitative real-time polymerase chain reaction (qRT-PCR) were utilized. The expression of SLC12A2, associated with migration, invagination and pain, was examined in 4 cases. While no significant alterations were observed in the case with relatively less menstrual bleeding, shorter duration and absence of pain symptoms, an upregulated expression were observed in the remaining three cases which correlated with the severity of reported pain. The outcomes of this thesis emphasize gene variants and alteration in gene expression that may contribute the pathogenesis of adenomyosis and the severity of clinical symptoms. The obtained findings will contribute to enhance the understanding of the genetic underpinnings of adenomyosis, facilitate the development of non-invasive biomarkers, and inform the creation of alternative therapeutic strategies.