Böbrek hastalığını öngörmede dipstick ile albümin ölçümü immünotürbidimetrik yönteme kıyasla avantajlı bir seçenek midir?
Is dipstick albumin measurement an advantageous option compared to the immunoturbidimetric method in predicting kidney disease?
  1. Tez No: 937206
  2. Yazar: SEHER KABUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ALTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: dipstick, albüminüri, albümin-kreatinin oranı, kronik böbrek hastalığı, dipstick, albuminuria, albumin-to-creatinine ratio, chronic kidney disease
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Yüksek albümin düzeyleri, kronik böbrek hastalığı riskini arttıran diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkları olan hastaları erken evrelerde tespit etmek için kullanılır. Kantitatif analizlerle ölçülen idrar albümin, kreatinin ve albümin kreatinin oranı (ACR) referans yöntem olarak kabul edilir. Rutin dipstick yöntemi, hızlı ve düşük maliyetli olması nedeniyle geniş popülasyon taraması için kullanılır. Amacımız, dipstick yöntemiyle elde edilen albümin, kreatinin ve ACR verilerini immünotürbidimetrik yöntemle karşılaştırarak tanısal güvenilirliğini doğrulamaktır. Gereç ve Yöntem: Spot idrarda eş zamanlı albümin ve ACR testi istenen 892 numune çalışmaya dahil edildi. Semikantitatif idrar albümin, kreatinin ve ACR verileri rutin idrar (UC-3500, Sysmex), kantitatif veriler ise rutin biyokimya (AU-5800,Beckman) analizörü ile elde edildi. Her iki yöntem ile elde edilen veriler kullanılarak ağırlıklı kappa uyum analizi ve tanısal doğruluk analizleri gerçekleştirildi. Ayrıca her iki testin güncel Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatları kullanılarak maliyet etkinliği değerlendirildi. Bulgular: Düşük ve yüksek seviye kalite kontrol numunelerinin reflektans verileri ile elde edilen çalışma için %CV değerleri sırasıyla albümin için %0,18-%0,44 ve kreatinin için %1,27-%2,83 idi. Çalışmalar arası %CV değerleri albümin için %0,23-%0,59 ve kreatinin için %1,30-%3,73'tür. Dipstick yöntemiyle analiz edilen albümin, kreatinin ve ACR testlerinin kantitatif yöntemle arasındaki kappa uyum oranları sırasıyla 0,89, 0,68 ve 0,88 idi. Albümin ve kreatinin strip reflektans verileri ile kantitatif yöntem sonuçları arasında güçlü bir korelasyon elde edildi (r=0,929 ve r=0,954). Albümin ve ACR için duyarlılık ile özgüllük sırasıyla %98-67, %90-86; negatif prediktif değer (NPV) %96, %87'dir. Reflektans verileri kullanılarak gerçekleştirilen ROC analizi sonucunda ACR için cut-off 27,12 mg/g olarak belirlendi. Bu cut-off değeri tarama amacıyla kullanıldığında talep edilen idrar ACR testlerinin yaklaşık %60'ında kantitatif ölçüm gereksinimini ortadan kalkacak ve ekonomik tasarruf sağlanacaktır. Sonuç: Tamamlayıcı metal oksit yarı iletken sensör (CMOS) teknolojisi kullanılarak albümin analizi gerçekleştirilen dipstick yöntemi, albüminüri analizi için güvenilir bir alternatiftir. Bu çalışmada, dipstick yöntemiyle analiz edilen albümin ve ACR'nin iyi bir duyarlılık ve NPV sahip olduğu ve bozulmuş böbrek fonksiyonunun erken tespiti için bir tarama testi olarak güçlü bir performansa sahip olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: High albumin levels are used to detect patients with chronic diseases such as diabetes and hypertension, which increase the risk of chronic kidney disease, at early stages. Urine albumin, creatinine, and albumin-to-creatinine ratio (ACR), measured using quantitative analyses, are considered the reference method. The routine dipstick method is used for large-scale population screening due to its rapid and cost-effective nature. Our aim is to compare albumin, creatinine, and ACR data obtained by the dipstick method with those obtained using the immunoturbidimetric method to validate its diagnostic reliability. Materials and Methods: A total of 892 samples with simultaneous spot urine albumin and ACR tests were included in the study. Semi-quantitative urine albumin, creatinine, and ACR data were obtained using a routine urine analyzer (UC-3500, Sysmex), while quantitative data were generated via a routine biochemistry analyzer (AU-5800, Beckman). Weighted kappa agreement analysis and diagnostic accuracy analyses were performed using the data obtained from both methods. Additionally, the cost-effectiveness of both tests was evaluated using the current pricing from the Healthcare Implementation Communiqué (SUT). Results: The within-run %CV values obtained from the reflectance data of low- and high-level quality control samples were 0.18%-0.44% for albumin and 1.27%-2.83% for creatinine. Between-run %CV values were 0.23%-0.59% for albumin and 1.30%-3.73% for creatinine. The kappa agreement rates between the dipstick method and the quantitative method for albumin, creatinine, and ACR tests were 0.89, 0.68, and 0.88, respectively. A strong correlation was observed between the reflectance values of albumin and creatinine from the strip method and the results of the quantitative method (r=0.929 and r=0.954). Sensitivity and specificity for albumin and ACR were 98%-67% and 90%-86%, respectively, while the negative predictive values (NPV) were 96% and 87%. Based on the ROC analysis performed using reflectance data, a cut-off value of 27.12 mg/g was determined for ACR. When this cut-off value is applied for screening purposes, it eliminates the need for quantitative measurements in approximately 60% of the requested urine ACR tests, resulting in significant economic savings. Conclusion: The dipstick method, utilizing complementary metal-oxide-semiconductor (CMOS) technology for albumin analysis, is a reliable alternative for albuminuria analysis. In this study, it was demonstrated that albumin and ACR analyzed by the dipstick method have good sensitivity and NPV, showing strong performance as a screening test for the early detection of impaired kidney function.