Yorgunluğun kadın futbolcuların hamstring/kuadriseps kuvvet oranına etkisi
The effect of fatigue on the hamstring/quadriceps strength ratio of female football players
- Tez No: 937216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TATLICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: H/Q Oranı, Kadın Futbolcular, Kas Kuvveti, Yorgunluk, Fatigue, Female Football Players, H/Q Ratio, Muscle Strength
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma, kadın futbolcuların dinlenim ve yorgunluk koşullarındaki kuadriseps ve hamstring kas kuvvet oranlarını değerlendirerek yaralanma risklerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, Konya ilinde aktif olarak futbol oynayan, yaşları 18 ile 25 arasında değişen 8 kadın sporcu ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, dinlenik ve yorgunluk koşullarında, 60°/s ve 180°/s açısal hızlarında eksantrik ve konsantrik kasılma kuvvetleri ile hamstring/quadriceps (H/Q) oranı ve fonksiyonel H/Q oranındaki değişimleri değerlendirmek amacıyla teste tabi tutulmuştur. Tüm testler, Selçuk Üniversitesi laboratuvar ortamında yürütülmüştür. Katılımcılarda yorgunluk oluşturmak amacıyla 4'e 4 formatında dar alan futbol oyunu oynatılmıştır. Bu uygulama, 26x34 metrelik bir sahada gerçekleştirilmiş olup, her biri 6 dakika süren üç set halinde planlanmıştır. Setler arasında 3 dakikalık dinlenme süresi verilmiştir. İzokinetik kuvvet ölçümleri, Cybex marka izokinetik dinamometre cihazı kullanılarak gerçekleştirilmiş ve hem yorgunluk öncesi hem de yorgunluk sonrası veriler sistematik biçimde toplanmıştır. Araştırma sonucunda, dinlenim ve yorgunluk durumları arasında kuadriseps ve hamstring kaslarına ait konsantrik ve eksantrik kuvvet değerleri ile H/Q ve fonksiyonel H/Q oranlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Araştırma, kadın futbolcuların kas kuvvet oranları üzerine odaklanarak, yaralanma risklerinin değerlendirilmesinde kullanılabilecek yeni veriler sunmaktadır. Bu bağlamda elde edilen sonuçların, sporcuların bireysel performanslarının artırılması ve yaralanma risklerinin azaltılmasına yönelik programların geliştirilmesinde yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the quadriceps and hamstring muscle strength ratios of female football players under resting and fatigued conditions in order to assess potential injury risks. The research was conducted with 8 female athletes, aged between 18 and 25, who actively play football in Konya, Turkey. The participants were tested under both resting and fatigued conditions to assess the changes in eccentric and concentric contraction strength at angular velocities of 60°/s and 180°/s, as well as in hamstring/quadriceps (H/Q) ratios and functional H/Q ratios. All tests were carried out in the laboratory of Selçuk University. To induce fatigue, participants played small-sided 4v4 football games in a 26x34 meter area. The fatigue protocol consisted of three sets, each lasting six minutes, with a three-minute rest period between sets. Isokinetic strength measurements were performed using a Cybex isokinetic dynamometer, and data were collected systematically both before and after the fatigue protocol. As a result of the study, no statistically significant differences were found between resting and fatigued states in the concentric and eccentric strength values of the quadriceps and hamstring muscles, or in the H/Q and functional H/Q ratios (p > 0.05). By focusing on muscle strength ratios in female football players, this research provides new data that may contribute to injury risk assessment. In this context, the findings are expected to guide the development of programs aimed at enhancing individual performance and reducing the risk of injury in athletes.