Bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi ile ortaya çıkan siber mekan kavramı ve mimarlığa olan etkileri
The cyberspace concept emerging by developing of computer tchnologies and its influence on architecture
- Tez No: 93722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA PAKDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, teknoloji, siber mekan, mimarlık, sanal gerçeklik, Computer, technology, cyber space, architecture, virtual reality
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Son yıllardaki, bilgisayar teknolojilerinin yaygın kullanımı ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler yaşamın her alanında bir değişim ve yeniden şekillenme süreci yaratmaktadır. Bu durumun etkileri özellikle mimarlık alanında oldukça yaygın bir biçimde gözlemlenmektedir. Siber mekan, sanal gerçeklik gibi kavramlar, günümüz mimari anlayışının değişime uğramasına yol açmakta ve bunun paralelinde mimarlara tasarım dünyasında yeni ufuklar açmaktadır. Bu araştırmanın amacı, siber mimarlık kavramını açıklamak, etkilediği alanları, oluşumundaki esin kaynaklarım ve çeşitli uygulamalarını incelemektir. Çalışmanın ilk aşamasında siber mekan kavramının oluşması ile ilgili temel kavramlar anlatılmaktadır. Siber uzay düşüncesinin etkilediği bir alan olan mimarlıkla ilişkisi, sınırların kalktığı ve şehir kavramının da değişime uğradığı siber şehirler de gene bu bölümün içinde incelenmeye çalışılmıştır. İkinci aşamada, siber mekan anlayışının ortaya çıkmasında rol oynayan ve bunlara ilham verip rehberlik eden birtakım unsurlardan sözedilmiştir. Üçüncü aşama, siber mekanların oluşturulmasında ihtiyaç duyulan birtakım araçlardan bahsedilmektedir. Zamandan, paradan tasarruf sağlamaya olanak veren bu araçlar ile, mimarın üç boyutlu düşünme ve hayata geçirme süreçleri de sunulan sınırsız olanaklarla değişime uğramıştır. Dördüncü aşama, siber mekan kavramının etkilediği ve başkalaşıma uğrattığı bir takım uygulama alanlarını içerir. Başta mimarlık olmak üzere, eğitim, oyun, sinema, tıp gibi bilim ve sanat dallan siber düşünce ile değişimlere uğramaktadır. Beşinci aşama, fiziksel ortamdaki mimari bilincin (konsept, tasarım, inşaat, bakım vb.), siber mekanlardaki projelere adaptasyonunu anlatmaktadır. İlk konseptlerden mekanın oluşumuna kadar geçen süreç, tipik fiziksel mekan tasarlama süreçlerine büyük benzerlikler göstermektedir. Altıncı ve son aşama ise, siber mimarlık anlayışı ile gerçekleştirilen birtakım projeleri içermektedir. Siber projelerin bir kısmı sadece dijital ortamlarda gerçekleştirilmişken, bazı fiziksel ortamlarda gerçekleştirilen projelere de büyük etkileri olmuştur.
Özet (Çeviri)
The widespread use of computer technologies and the rapid developments in communication technology in recent years has created a change and transformation in all aspects of life. The effects of this can be seen in architecture. Concepts such as cyber space and virtual reality opens the way for a change in the understanding of architecture and parallel to this, opens new horizons in architectural design. The aim of this study is to examine concept of cyber architecture, the areas it effects, the inspiration behind its formation and its various applications. The first part of the study explains the formation of the concept of cyber space. The relationship between architecture and the idea of cyber space, cyber cities, where borders are removed and the concept of a city has changed will also be examined in this section. The second part of the study talks about the elements which played a role in the development of cyber space and which has given them inspiration and guidance. The third part talks about the tools needed to form cyber space. These tools save money and time, and architectures thinking and application process has been altered due to the limitless possibilities. The fourth contains applications that cyber space has effected and changed. With architecture being at the top of the list, art and science fields such as education, games, cinema and medicine have changed. The fifth stage explains the adaptation of architectural knowledge (concept, design, construction, upkeep etc.) to cyber space. The process shows typical physical design likeness in all aspects. The sixth and final section contains examples of projects of cyber architectural understanding. While some of the cyber projects have been done in a digital environment, it has influenced projects completed in a physical environment