Subakromiyal sıkışma sendromlu hastalarda kinezyolojik bantlama ve subakromiyal steroid enjeksiyonunun etkinliğinin karşılaştırılması
Kinesio taping compared to subacromial steroid injection in patients with subacromial impingement syndrome
- Tez No: 937233
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN TUNCAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Subakromiyal sıkışma sendromu, kinezyolojik bantlama, subakromiyal steroid enjeksiyonu, ağrı, fonksiyon, Subacromial impingement syndrome, kinesio taping, subacromial steroid injection, pain, function
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Subakromiyal sıkışma sendromlu hastalarda kinezyolojik bantlama ve subakromiyal steroid enjeksiyonunun etkinliğinin karşılaştırılması Bu çalışmanın amacı subakromiyal sıkışma sendromlu (SASS) hastalarda kinezyolojik bantlama (KT; Kinesio Taping) ve subakromiyal steroid enjeksiyonunun (SASE) etkinliğini ağrı, eklem hareket açıklığı (EHA) ve özürlülük açısından değerlendirmekti. Araştırmaya SASS tanısı konulan 20-50 yaşları arasında 67 hasta dahil edilmiş, hastalar iki gruba randomize edilmiştir. Her iki gruba da ev egzersiz programı verilmiştir. Ağrı ve fonksiyon VAS (Vizüel analog skala) ve Omuz Ağrı ve Disabilite İndeksi (SPADI) ile başvuru sırasında, tedavi sonrası 1. ve 4. haftada değerlendirilmiştir. 61 hasta çalışmayı tamamlamış ve analiz edilmiştir. Her iki grupta EHA, VAS skorları ve SPADI skorlarında 4. haftada anlamlı iyileşme sağlanmıştır. SASE grubunun 1. hafta fleksiyon ve 1. ile 4. hafta abduksiyon derecesi KT grubundan fazla bulunmuştur. SASE grubunda VAS istirahat, VAS gece ve SPADI ağrı skorlarındaki anlamlı azalma sıklığı KT grubundan anlamlı olarak fazla bulunmuştur. Lojistik regresyon analizinde VAS istirahat skorunda anlamlı azalmayla ilişkili bağımsız değişken MRG'de biseps tendonu çevresinde efüzyon olması, VAS hareket skorunda anlamlı azalmayla ilişkili bağımsız değişken ağrı süresinin 2 aydan kısa olması, VAS gece skorunda anlamlı azalmayla ilişkili bağımsız değişken kadın cinsiyet ve SPADI disabilite skorunda anlamlı azalmayla ilişkili bağımsız değişken ise ağrı süresinin 2 aydan kısa olmasıdır. Sonuç olarak bu çalışmanın verileri her iki tedavi yönteminin de etkili olduğunu, SASE'nin EHA, ağrı ve fonksiyonel düzelme açısından KT tedavisinden daha etkili olduğunu göstermiştir.T tedavisi SASS tedavisinde diğer tedavi yöntemlerine bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
Kinesio taping compared to subacromial steroid injection in patients with subacromial impingement syndrome The aim of this study was to compare the effectiveness of kinesio taping (KT) and subacromial steroid injection (SASI) in patients with subacromial impingement syndrome (SIS) in terms of pain, range of motion (ROM) and disability. Sixty-seven patients aged between 20-50 years who diagnosed SIS recruited to study and randomized to two groups. Both groups received home exercise program. Pain and function were evaluated with VAS (visual analog scale) and SPADI (Shoulder Pain and disability Index) at baseline and at first and fourth weeks of the treatment. 61 patients completed the study and statistically analyzed. Both groups had significant improvement in ROM, VAS and SPADI scores at four weeks of treatment. For SASI group flexion degrees at first week and abduction degrees at first and fourth weeks were statisticaly higher than KT group. Meaningful change frequency on VAS rest, VAS night and SPADI pain scores were higher in SASI group than KT group. Logistic regression analyze showed that risk factor associated with meaningful change at VAS rest score was effusion around biceps tendon on magnetic resonance imaging, risk factor associated with meaningful change at VAS movement score was duration of pain less than 2 months, risk factor associated with meaningful change at VAS night score was female sex and risk factor associated with meaningful change at SPADI disability score was duration of pain less than 2 months. As a conclusion this study showed that both treatment modalities are effective and SASI is more effective than KT in terms of ROM, pain and functional improvement. KT may be an alternative treatment method for patients with SIS.