Sosyal medya müşteri deneyimi ve sadık müşteri olma durumunun olumlu çocukluk yaşantısıyla ilişkisi
The relationship between social media customer experience and being a loyal customer and positive childhood experience
- Tez No: 937341
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT BAŞAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Customer Experience, Positive Childhood, Loyal Customer, Social Media
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Sosyal medya müşteri deneyimi ve sadık müşteri olma durumunun olumlu çocukluk yaşantısıyla ilişkisi açısından sosyal medya kanallarının müşteri sadakati oluşturmada önemli bir rol oynamaktadır. Bu araştırma sosyal medya kullanımının müşteri deneyimindeki rolünü, müşteri bağlılığını artırmadaki etkisini ve çocukluk yaşantısı ile sosyal medya kullanımı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın kapsamına sosyal medya aracılığıyla alışveriş yapan tüketiciler arasından 18 yaşını doldurmuş ve sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanan tüm internet kullanıcıları alınmış, anket çalışması toplam 282 kişi ile çevrimiçi olarak yapılmıştır. Bulgulara göre, katılımcıların %8,9'unun 18-22 yaş, %55,7'nin 23-32 yaş, %27,0'sinin 33-42 yaş, %5,3'ünün 43-49 yaş, %2,8'inin 50-57 yaş ve %0,4'ünün 58 ve üzeri yaş grubunda olduğu gözlenmiştir. Kadın katılımcıların oranı %67,4 ve erkek katılımcıların oranı %32,6, medeni durumlarına göre frekans dağılımlarına bakıldığında evli katılımcıların oranı %41,8 ve bekâr katılımcıların oranı %58,2 olarak tespit edilmiştir. Sosyal medya müşteri deneyiminin olumlu çocukluk yaşantısı üzerindeki etkisi ile sadık müşteri olma durumunun olumlu çocukluk yaşantısı üzerindeki etkisi için yapılan regresyon analizine göre modeller istatistiksel olarak etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The impact of social media on customer experience and the relationship between positive childhood experiences and customer loyalty suggest that social media channels play a significant role in fostering customer loyalty. This study aims to explore the role of social media usage in customer experience, its effect on enhancing customer commitment, and the relationship between childhood experiences and social media usage. The research includes internet users aged 18 and older who shop via social media and actively use social media platforms, with an online survey completed by a total of 282 participants. According to the findings, 8.9% of participants are aged 18-22, 55.7% are 23- 32, 27.0% are 33-42, 5.3% are 43-49, 2.8% are 50-57, and 0.4% are 58 or older. Female participants make up 67.4%, while male participants account for 32.6%. Based on marital status frequency distribution, 41.8% of participants are married, and 58.2% are single. Regression analysis conducted to evaluate the effect of positive childhood experiences on social media customer experience and customer loyalty showed statistically significant models. The multiple linear regression analysis indicated a significant relationship between social media customer experience, customer loyalty, and positive childhood experiences (r = 0.325, R² = 0.105) (F(2-273) = 16.075, p < 0.05). In conclusion, individuals' positive childhood experiences influence social media customer experience and customer loyalty. The study's results align with findings from other studies in the literature.