Ameliyathane hemşirelerinin organizasyonel ve bireysel faktörlerinin hasta güvenliğine etkisi
The effect of organizational and individual factors of operating room nurses on patient safety a qualitative study
  1. Tez No: 937371
  2. Yazar: SEMA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane Hemşireleri, Hasta Güvenliği, Nitel Çalışma, Operating Room Nurses, Patient Safety, Qualitative Study
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Ameliyathane Hemşirelerinin Organizasyonel ve Bireysel Faktörlerinin Hasta Güvenliğine Etkisi Nitel Bir Çalışma Ameliyathanede hasta güvenliği, hastaları korumak için kritik öneme sahiptir. Bu araştırma, ameliyathane hemşirelerinin organizasyonel ve bireysel faktörlerin, hasta güvenliğine etkisini incelemek amacıyla derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak kalitatif niteliksel olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan bir üniversitenin eğitim ve araştırma hastanesinin ameliyathane biriminde çalışan 50 hemşire; örneklemini ise 6-10 Eylül 2023 tarihleri arasında, araştırmaya katılmayı kabul eden 15 hemşire oluşturmaktadır, araştırma derinlemesine görüşme yöntemi ile etik kurul onayı alınarak yürütüldü. Araştırmanın verileri sosyodemografik veri formu, yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme formu ve ses kayıt döküm formu ile toplandı. Görüşmeler hemşirelerin izinleri alınarak, ses kayıt cihazına kaydedildi. Görüşme süresi ortalama 45-60 dakikadır. 15 hemşire ile toplam 562 dakika 42 saniye ses kayıt cihazına kayıt yapıldı. Yapılan görüşmelerden 126 sayfa yazılı metin elde edildi. Verilerin değerlendirilmesinde MAXQDA 2020 programı kullanılarak betimsel analiz ve içerik analizi yöntemiyle çözümlemeler yapıldı. Araştırmada hemşirelerin verdiği yanıtlar 10 tema, 13 kategori altında toplandı. Bu temalar; ekip çalışması ve hasta güvenliği tutumu, ekip çalışması ve hasta güvenliğini etkileyen faktörler, materyal sayımı, ameliyathanede sterilizasyon, kontrol ve güvenlik, hastanın düşme, kayma, bağlanma durumları, hasta mahremiyetini koruma, hastanın alerjik tablo kontrolü, hastayı ameliyathaneye uygun olmayan şekilde alma, patoloji alma/kaydetme süreçleri, doğru taraf cerrahisi sürecidir. Ameliyathanede çalışan hemşirelerin ekip içi iletişimin verimli olmasının hasta güvenliğine olumlu yönde etki sağladığını düşündüğü sonucuna ulaşıldı. Araştırmanın daha farklı değişkenler ile tekrar edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Organizational and Individual Factors of Operating Room Nurses on Patient Safety A Qualitative Study Patient safety in the operating room is critical to protect patients. This study was conducted qualitatively using in-depth interview method to examine the effect of organizational and individual factors on patient safety of operating room nurses. The population of the study consisted of 50 nurses working in the operating room unit of a university training and research hospital located on the European side of Istanbul, and the sample consisted of 15 nurses who agreed to participate in the study between September 6 and September 10, 2023. The data were collected using a sociodemographic data form, a semi-structured in-depth interview form and an audio recording transcript form. The interviews were recorded on a voice recorder after obtaining the permission of the nurses. The average interview duration was 45-60 minutes. A total of 562 minutes and 42 seconds were recorded with 15 nurses. A total of 126 pages of written text was obtained from the interviews. In the evaluation of the data, descriptive analysis and content analysis were performed using MAXQDA 2020 program. The responses given by the nurses in the study were grouped under 10 themes and 13 categories. These themes are teamwork and patient safety attitude, factors affecting teamwork and patient safety, material counting, sterilization in the operating room, control and safety, patient falls, slips, and ties, protecting patient privacy, patient allergic picture control, inappropriate patient admission to the operating room, pathology taking/recording processes, and right side surgery process. It was concluded that the nurses working in the operating room think that efficient communication within the team has a positive effect on patient safety. It is recommended that the study be repeated with different variables.