Yoğun bakım hemşirelerinde aspirasyon kararını etkileyen faktörler
Factors affecting the decision-making of critical care nurses for suctioning
  1. Tez No: 937372
  2. Yazar: MESUT DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, Aspirasyon, Hemşire, Critical care, Aspiration, Nurse
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, yoğun bakım hemşirelerinin endotrakeal/trakeal aspirasyon uygulamalarına yönelik bilgi düzeylerini ve aspirayon kararını etkileyen faktörleri değerlendirmek amacıyla yapılmış kesitsel tipte bir çalışmadır. Bu kesitsel araştırma, Diyarbakır'da bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesinin yetişkin yoğun bakım ünitelerinde en az 6 ay görev yapmış gönüllü olarak çalışmaya katılan hemşireler dahil edildi. Araştırmanın örneklemi G Power 3.1.9 programı ile hesaplanıp, yapılan hesaplama sonucu 0,05 standart hata oranı ve % 95 güven aralığı dikkate alındı. Ön test araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 42 yoğun bakım hemşiresine gönderildi. Örneklem sayısının ise en az 207 yoğun bakım hemşiresi olması gerektiği belirlendi. Veri kaybı ihtimaline karşı 250 yoğun bakım hemşiresine ulaşıldı. Araştırma verilerini etik kurul onayı alındıktan sonra whatsaap grupları aracılığıyla kartopu yöntemi ile online olarak ulaşılan yoğun bakım hemşirelerinden gönüllü katılım izni alındı. Verileri elde etmek amacıyla Googleforms'da hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”,“Aspirasyon Bilgi Değerlendirme Formu”ve“Aspirasyon Kararı Değerlendirme Formu”yoğun bakım hemşirelerine gönderilerek online olarak doldurulması istendi. Verilerin değerlendirilmesinde parametrik (bağımsız t testi, One-Way ANOVA) ve non-parametrik (Mann Whitney U, Wilcoxon) yöntemler kullanıldı. Araştıma sonuçlarına göre; yoğun bakım hemşirelerinin endotrakeal/trakeal aspirasyon uygulamalarına yönelik bilgi düzeylerinde ve aspirayon kararını etkileyen faktörlerde eksiklik tespit edilip bu eksikliğin hizmet içi eğitimlerle giderilip güncel tutulması için belirli zaman aralıkları belirlenip eğitim verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This is a cross-sectional study conducted to evaluate the knowledge levels of critical care nurses regarding endotracheal/tracheal suctioning practices and the factors affecting the decision for suctioning. This cross-sectional study included volunteer nurses who worked for at least 6 months in the adult critical care units of a training and research hospital in Diyarbakır. The sample of the study was calculated with the G Power 3.1.9 program, and as a result of the calculation, a standard error rate of 0.05 and a 95% confidence interval were taken into account. The pre-test was sent to 42 critical care nurses who voluntarily agreed to participate in the study. The sample size was determined to be at least 207 critical care nurses. 250 critical care nurses were contacted in case of data loss. After ethical committee approval was obtained for the research data, voluntary participation permission was obtained from critical care nurses who were reached online with the snowball method via WhatsApp groups. To obtain data, the“Personal Information Form”,“Suctioning Information Evaluation Form”, and“Suctioning Decision Evaluation Form”prepared in Googleforms were sent to the critical care nurses. It was requested to be filled out online. Parametric (independent t-test, One-Way ANOVA) and non-parametric (Mann Whitney U, Wilcoxon) methods were used to evaluate the data. According to the research results; It was determined that there was a deficiency in the knowledge level of intensive care nurses regarding endotracheal/tracheal suctioning practices and the factors affecting the suctioning decision, and it was suggested that this deficiency be addressed through in-service training and that training be provided at certain intervals to keep it up to date.