KOBİ'lerde ürün yerlileştirmesi için uygulanan tedarikçi geliştirme politikaları
Supplier development policies applied for product localization in SMEs
- Tez No: 937375
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA KABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, tedarik zinciri, tedarikçi geliştirme, yerlileştirme, ürün geliştirme, SME, supply chain, supplier development, local production, product development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Küreselleşen dünyada KOBİ'ler için tedarik zinciri performansı oldukça önemli hale gelmiştir. Tedarikçi geliştirme kavramı bu nedenle kurumların daha verimli çalışması adına tedarikçi KOBİ'lere önem verilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Tedarikçi geliştirme; tedarikçilerin yeteneklerini geliştirmek amacıyla kurulan bir organizasyon olmanın yanı sıra tedarikçilerin kendi ekosistemlerinde uzun vadeli iş birliği çabası olup hem reel sektörde hem de akademik yazında gün geçtikçe araştırılan bir konu haline gelmiştir. Tedarikçilerin öneminin artması sonucu işletmeler kendi verimliliklerinin yanında, tedarikçilerinin verimliliklerine de önem vermeye başlamışlardır. 2020 yılında pandemi süreciyle global piyasalarda tetiklenen ve birçok sektörde ortaya çıkan tedarik zinciri sıkıntısı, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı arz şoku ve diğer ekonomik değişkenlerin etkisiyle birlikte daha şiddetlenmiştir. Tedarik ağında meydana gelebilecek sorunlar birçok sektör için üretimi neredeyse durdurma noktasına getirebilmekte, takvimlerin aksamasına, global bir ekonomik gecikme sarmalına dönüşebilmektedir. Bu anlamda ülkelerin ürün yerlileştirme kapsamında farklı sektörlerde yeni tedarikçilerin var edilmesine ve mevcut tedarikçilerin kapasitelerini, verimliliklerini artırmaya yönelik politikaları oldukça önemli bir hale gelmiştir. Ülke ekonomilerinin bundan sonra ortaya çıkabilecek ani global negatif dışsallıklarda ya da şoklarda tedarik süreçlerini aksatmadan yönetebilmesi için özellikle kritik ürün gruplarının yerlileştirilmesine yönelik politikalar yürütmesi önemlidir. Bununla birlikte yerlileştirme faaliyetlerinde ileri teknoloji ve yapay zekâ ile dijital ortamdan faydalanılmasının yararlı olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada birinci bölümde tedarik zinciri, KOBİ'lerin ve büyük ölçekli işletmelerin yapısal tanımı, ürün geliştirme-yerlileştirme ile ilgili kavramsal açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde tedarikçi geliştirme kavramının önemi ve amacı, ürün yerlileştirme geliştirme bağlantısı, dünyada ve Türkiye'de ürün yerlileştirme- geliştirme politikaları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Türkiye'de ve dünyada ürün yerlileştirme-geliştirme ile ilgili uygulanan tedarikçi geliştirme programı uygulamaları araştırılmıştır. Yukarıda belirtilen hususlar kapsamında KOBİ'ler için ürün yerlileştirme-geliştirme faaliyetleri açısından tedarikçi geliştirme politikalarının önemi ve amacı aktarılmaya çalışılmış; bunların küresel ve yerel anlamda neler olduğu araştırılmıştır. Beşinci bölümde Türkiye'de tedarikçi geliştirme faaliyetleri ile ilgili olarak ürün yerlileştirme özelinde çalışmalar ve göstergeler üzerine bilgiler verilmiş olup son olarak genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Supply chain performance has become very important for SMEs in the globalizing world. The concept of supplier development therefore indicates that importance should be given to supplier SMEs in order for institutions to work more efficiently. Supplier development; It is an organization to improve the capabilities of suppliers and is a long-term cooperation effort between suppliers. In addition, it has become a subject that is being researched day by day both in the real sector and in academic literature. As a result of the increasing importance of suppliers, businesses have begun to attach importance to the efficiency of their suppliers as well as their own efficiency. The supply chain shortage, triggered in global markets by the pandemic process in 2020 and occurring in many sectors, has become more severe with the supply shock created by the Russia-Ukraine war and the effect of other economic variables. Problems that may occur in the supply network can almost bring production to a halt for many sectors, disrupting schedules; It can turn into a spiral of global economic delay. In this sense, countries' policies aimed at creating new suppliers in different sectors and increasing the quality, capacity and efficiency of existing suppliers within the scope of product localization have become very important. It is important for country economies to carry out policies specifically for the localization of critical product groups in order to manage their supply processes without disrupting the sudden global negative externalities or shocks that may arise from now on. With these, it is thought that it may be useful to benefit from advanced technology and artificial intelligence and the digital environment in localization activities. In the first part of this study, conceptual explanations are made about the supply chain, the structural definition of SMEs and large-scale enterprises, and product development-localization. In the second part, the importance and purpose of the concept of supplier development, product localization-development connection, product localization-development policies in the world and in Türkiye are discussed. In the third section, supplier development program applications regarding product localization and development in Türkiye and World were investigated. Within the scope of the above-mentioned issues, the importance and purpose of supplier development policies in terms of product localization-development activities for SMEs have been tried to be conveyed; what these are in global and local terms has been researched. In the fifth section, information is given on studies and indicators specific to product localization regarding supplier development activities in Türkiye; finally, a general evaluation is made.