Yerel üretim yapan KOBİ'lerde yeni ürün tanıtımlarında kullanılan medya araçlarının etkinliği üzerine bir çalışma
A study on the efficiency of media tools used in new product promotions of locally manufacturing SMEs
- Tez No: 296036
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Kobi, Reklam, Kobilerin reklam stratejileri, Yerel mecralar, Yerel mecra etkililikleri, SME, Advertisement, Advertisement strategies of SMEs, local channels, local channel efficiency
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın temel amacı yerel reklam mecralarının kullanım alanlarının tespiti ile birlikte bu alanlardan hangilerinin diğerlerine oranla tüketici nezdinde daha etkili olduğunu tespit etmektir.Bunun tespiti ile birlikte yerel üreticilerin ürettikleri ürünleri yine yerel piyasalara tanıtırken izleyecekleri reklam stratejisi belirlenecektir.Konunun bu aşamasında daha önce yapılan çalışmalar incelenmiş ve konu ile örtüşen bir çalışmaya rastlanmamıştır. Alınan kaynaklarda özellikle reklam mecralarında ulusal indeksler göz önüne alınmış, yerel ölçekte ise gazete trajları veya yerel ölçekte yapılan anketler esas alınmıştır.Bu aşamada KOBİ'ler için reklam stratejisi belirleme olayında ulusal veriler dikkate alındığı için çıkarılan bütçeler KOBİ'lerin ekonomik gücünü aşmış ve dolayısı ile de reel hayatta kendisine etkin bir yer bulamamıştır.Bu şekilde akademik bazda hazırlanacak olan bu tez ile hem akademik alanda özgün bir çalışma yapılmış olacak hem de yerel üreticileri pratik hayatta destekleyerek KOBİ'lerin yeni ürün üretme stratejilerine dolaylı yoldan ivme kazandırılacaktır.Konunun özellikle yerel üreticileri, yani başta KOBİ'ler olmak üzere gelişmek isteyen tüm orta ölçekli firmaları ilgilendirmesi dolayısı ile bu firmaların reklam ve tanıtım unsurlarını etkin biçimde ve asgari bütçe kullanarak azami fayda sağlama temelinde, ulusal veya uluslar arası kuruluşların devasa reklam bütçeleri altında ezilmelerini önleyerek Türkiye ekonomisine de büyük katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to find out the areas of use of local advertisement channels and to determine which of those areas are more efficient for the consumer in comparison to others.During such determination, the advertisement strategy to be followed by local producers in introducing the products they produce to local markets shall be specified.At this stage, previous studies have been analyzed and no study overlapping with the issue has been encountered. National indexes have been taken into account with regard to the sources obtained whereas in the local scale, newspaper circulations or polls conducted at a local scale have been taken as a basis.Since domestic data have been taken into account when determining an advertisement strategy for SMEs at this stage, budgets foreseen have exceeded the economical power of SMEs and thus could not have been realized efficiently.With this thesis to be prepared academically, both a unique study will have been made and also local producers will have been supported in practical life which in turn will accelerate new product producing strategies of SMEs indirectly.As the issue relates especially to local producers that is all medium-sized firms that wish to develop, particularly the SMEs, that such enterprises are able to use advertisement and promotional elements effectively with a minimum budget and thus get maximum benefit will prevent them from being overwhelmed by the enormous advertisement budgets of national or international enterprises and will also contribute greatly to Turkish economy.