Çalışan ve çalışmayan evli kadınların evlilik doyumlarının karşılaştırılması Kocaeli örneği
Comparison of marital satisfaction of working and non-working married women Kocaeli example
- Tez No: 937381
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU GÜDÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Psikoloji, Public Health, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Doyumu, Çalışan Kadınlar, Çalışmayan Kadınlar, İş-Özel Hayat Dengesi, Aile İçi İlişkiler, Sosyo-Demografik Faktörler, Marital Satisfaction, Working Women, Non-Working Women, Work-Life Balance, Family Dynamics, Socio-Demographic Factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma, çalışan ve çalışmayan evli kadınların evlilik doyum düzeylerini karşılaştırarak, iş hayatının evlilik ilişkileri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Günümüzde kadınların iş gücüne katılımı artmakta ve bu durum, ev içi iş bölümü, eşler arasındaki rol dengesi, ekonomik bağımsızlık ve bireysel mutluluk gibi faktörler açısından evlilik ilişkilerini doğrudan etkilemektedir. Kadınların çalışmasının evlilik doyumu üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla Kocaeli ilinde yaşayan evli kadınlardan oluşan bir örneklem üzerinde kapsamlı bir analiz gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, çalışan ve çalışmayan evli kadınların evlilik doyum düzeyleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek ve bu farklılıkların nedenlerini sosyo-demografik değişkenler ışığında değerlendirmektir. Bu bağlamda, yaş, eğitim seviyesi, evlilik süresi, çocuk sayısı, eşlerin ekonomik katkısı ve iş-özel hayat dengesi gibi değişkenlerin evlilik doyumu üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu araştırma, nicel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, evli kadınların evlilik doyum düzeylerini belirlemek için Çelik ve Yazgan-İnanç (2009) tarafından geliştirilen Evlilik Doyumu Ölçeği (EDÖ) kullanılmıştır. Katılımcıların demografik bilgileri ve çalışma durumlarını belirlemek amacıyla 30 sorudan oluşan Demografik Bilgi Formu uygulanmıştır. Araştırmaya toplam 398 evli kadın katılmış, bunların 257'si çalışan, 141'i çalışmayan kadınlardan oluşmaktadır. Veriler, bağımsız gruplar t-testi ve ANOVA analizleri gibi istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışan ve çalışmayan kadınların evlilik doyum düzeyleri arasındaki farkların istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı incelenmiş ve değişkenler arasındaki ilişkiler detaylı olarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, çalışan ve çalışmayan evli kadınların evlilik doyum düzeylerinde farklılık olduğunu ortaya koymuştur. Çalışan kadınların evlilik doyum düzeyi daha fazladır. Bulgular, eşlerin birbirlerine verdiği destek, ekonomik bağımsızlık, iş-özel hayat dengesi ve aile içi rol paylaşımı gibi faktörlerin evlilik doyumunu önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, çalışan kadınların kariyer beklentileri ve iş stresi ile ev içi sorumlulukları dengeleme çabalarının evlilik ilişkileri üzerinde belirleyici olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca şu sonuçlara ulaşılmıştır: Evlilik süresi uzadıkça evlilik doyumunun belirli bir seviyeye kadar düştüğü, ancak ilerleyen yıllarda eşlerin birbirine uyum sağlamasıyla tekrar yükseldiği gözlemlenmiştir. Çocuk sayısının artması, özellikle çalışan kadınlar için, evlilik doyumunda belirgin bir düşüşe neden olmuştur. Eğitim seviyesi yükseldikçe, kadınların evlilik doyumu genellikle artmakta, ancak iş hayatındaki stres faktörleri ile çatışmalar yaşandığında doyum seviyesinde düşüşler görülebilmektedir. Eş desteği, evlilik doyumunu artıran en önemli faktörlerden biri olarak belirlenmiştir. Eşlerin ev işlerine katkısı ve psikolojik destek sağlaması, kadınların evlilikten aldığı doyumu olumlu yönde etkilemektedir. Bu çalışma, çalışan ve çalışmayan evli kadınların evlilik doyumları arasındaki farkları anlamaya yönelik akademik literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca, gelecekte yapılacak araştırmalar için bir temel oluşturarak, evlilik ve iş hayatı arasındaki dengenin nasıl sağlanabileceğine dair yeni perspektifler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the marital satisfaction levels of working and non-working married women and to examine the impact of professional life on marital relationships. In today's world, women's participation in the workforce is increasing, directly affecting marital relationships in terms of household labor division, role balance between spouses, economic independence, and individual happiness. To determine the impact of women's employment on marital satisfaction, a comprehensive analysis was conducted on a sample of married women residing in Kocaeli. The primary objective of the study is to determine whether there is a significant difference between the marital satisfaction levels of working and non-working married women and to evaluate the reasons for these differences in light of socio-demographic variables. In this context, factors such as age, education level, duration of marriage, number of children, spouses' economic contribution, and work-life balance were examined for their effects on marital satisfaction. This research was conducted using a quantitative research method. The Marital Satisfaction Scale (Çelik & Yazgan-İnanç, 2009) was employed to assess the marital satisfaction levels of married women. Additionally, a Demographic Information Form consisting of 30 questions was used to gather data on participants' demographic characteristics and employment status. A total of 398 married women participated in the study, with 257 being employed and 141 being non-employed. The data were analyzed using statistical methods such as independent sample t-tests and ANOVA analyses. The study examined whether there was a statistically significant difference in marital satisfaction levels between working and non-working women and analyzed the relationships between variables in detail. The findings revealed a significant difference in marital satisfaction levels between working and non-working married women. To be specified based on the results: The marital satisfaction level of working women was higher. The results indicate that factors such as spousal support, economic independence, work-life balance, and division of household roles significantly influence marital satisfaction. Moreover, it was determined that working women's career expectations and their efforts to balance job-related stress with household responsibilities play a decisive role in marital relationships. Additional findings include: As the duration of marriage increases, marital satisfaction initially decreases but tends to rise again as spouses adapt to each other over time. An increase in the number of children leads to a significant decline in marital satisfaction, particularly among working women. Higher education levels generally correlate with increased marital satisfaction, although workplace stress factors can sometimes cause fluctuations in satisfaction levels. Spousal support is one of the most crucial factors in enhancing marital satisfaction. Contributions to household chores and emotional support from spouses positively impact women's marital satisfaction. This study makes a significant contribution to the academic literature by exploring the differences in marital satisfaction between working and non-working married women. Additionally, it provides a foundation for future research, offering new perspectives on how to achieve a balance between marriage and professional life.