Birinci ve ikinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan hemşirelerin iş güvenliği düzeylerinin incelenmesi
Investigation of occupational safety levels of nurses working in secondary healthcare institutions
- Tez No: 937382
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Birinci basamak, hemşire, ikinci basamak, iş güvenliği, Nurse, occupational safety, primary healthcare, secondary healthcare
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Birinci ve İkinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Çalışan Hemşirelerin İş Güvenliği Düzeylerinin İncelenmesi Amaç: Bu araştırma, birinci ve ikinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan hemşirelerin iş güvenliği düzeylerinin belirlenmesi ve bu düzeylerin demografik ve mesleki değişkenlerle ilişkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Kesitsel türde olan araştırmanın evrenini Van İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı birinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan 431 hemşire ve ikinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan 1879 hemşire oluşturmuştur. Ancak evrenin tamamına ulaşılması güçlüğü nedeni ile örneklem seçimine gidilmeden Haziran 2023-Nisan 2025 tarih aralığında en yüksek gönüllüye ulaşılmaya çalışıldı. Bu kapsamda izin alınan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan birinci basamak sağlık kurumlarında çalışan 72 hemşire ve ikinci basamak sağlık kurumlarında çalışan 200 hemşire ile çalışma tamamlanmıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında“Sosyodemografik Bilgi Formu”,“Hastanelerde Çalışan Sağlık Personeli İçin İş Güvenliği Ölçeği”ve“Aile ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde Çalışan Sağlık Personeli İçin İş Güvenliği Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Bulgular: Birinci ve ikinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan hemşirelerin ölçek puan ortalamaları incelendiğinde, cinsiyet, medeni durum ve eğitim düzeyi gibi demografik faktörlere bağlı olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Katılımcıların birinci basamak ve ikinci basamak kuruluşlarda çalışma durumunun ne toplam puan ne de alt boyutlara göre istatistiksel olarak fark oluşturmadığı saptanmıştır. Ancak, iş kazası ve meslek hastalığı görülme olasılığı, iş sağlığı ve güvenliği komitesinin varlığı ile çalışan güvenliğinin sağlanmasına ilişkin tebliğin okunması, ölçek toplam puanı ve alt boyutlarında anlamlı derecede farklar bulunması ile sonuçlanmıştır. Sonuç: Bu araştırmanın sonucunda; kurumda çalışan güvenliğine yönelik komite olması ve çalışmalar yapılması, İş sağlığı güvenliği tebliği okumanın işyerinde meslek hastalığı görülme sıklığı, iş kazası görülme sıklığının İGÖ toplam ve alt boyutlarına etki ettiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Investigation of Occupational Safety Levels of Nurses Working in Secondary Healthcare Institutions Aim: This research was conducted to determine the level of occupational safety among nurses working in primary and secondary healthcare institutions and to examine the relationship of these levels with demographic and professional variables. Material and Methods: The cross-sectional study population consisted of 431 nurses working in primary healthcare institutions affiliated with the Van Provincial Health Directorate and 1879 nurses working in secondary healthcare institutions. However, due to the difficulty of reaching the entire population, efforts were made to reach the highest number of volunteers without sample selection between June 2023 and April 2025. In this context, the study was completed with 72 nurses working in primary healthcare institutions and 200 nurses working in secondary healthcare institutions who were granted permission and voluntarily participated. Data collection tools included the“Sociodemographic Information Form,”the“Occupational Safety Scale for Healthcare Personnel Working in Hospitals,”and the“Occupational Safety Scale for Healthcare Personnel Working in Family and Community Health Centers.”SPSS software was used for data analysis. Results: When examining the mean scores of the scales for nurses working in primary and secondary healthcare institutions, no significant differences were found based on demographic factors such as gender, marital status, and education level. It was observed that participants' work settings (primary or secondary healthcare institutions) did not statistically impact the total scores or subdimensions. However, the likelihood of occupational accidents and diseases, the presence of an occupational health and safety committee, and reading the occupational safety regulations showed significant differences in total scale scores and subdimensions. Conclusion: The study concluded that the presence of a committee focusing on employee safety and the implementation of activities in this area, as well as reading the occupational safety regulations, significantly influenced the frequency of occupational diseases and accidents, as well as the total and subdimension scores of the Occupational Safety Scale.