Genç yetişkinlerde sosyal medya bağımlılık düzeyinin aile aidiyeti ve sosyal anksiyete ile ilişkisinin değerlendirilmesi
An evaluation of the relationship between social media addiction family belonging and social anxiety in young adults
- Tez No: 937383
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM NARTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya bağımlılığı, aile aidiyeti, sosyal anksiyete, genç yetişkinler, Social media addiction, family belonging, social anxiety, young adults
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tez çalışmasının amacı genç yetişkinlerde sosyal medya bağımlılık düzeyinin aile aidiyeti ve sosyal anksiyete ile ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmada, ilişkisel tarama modelinden yararlanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 18-25 yaş aralığında bulunan toplam 320 katılımcı oluşturmuştur. Veriler seçkisiz örnekleme yöntemi ile elde edilmiştir. Gerçekleştirilen araştırıma sonucunda, kişilerin sosyal medya bağımlık düzeyleri ile aile aidiyetleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, sosyal medya bağımlık düzeyi ve sosyal anksiyete arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunduğu sonucuna varılmıştır. Aile aidiyeti ve sosyal anksiyete değişkenlerinin de birlikte sosyal medya bağımlılığı üzerinde anlamlı ve yordayıcı etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to examine the relationship between social media addiction levels and family belonging and social anxiety in young adults. A relational survey model was utilized in the research. The sample consisted of a total of 320 participants between the ages of 18 and 25. Data were collected through a random sampling method. As a result of the research, it was found that there is a significant negative relationship between individuals' levels of social media addiction and their sense of family belonging, while a significant positive relationship was identified between social media addiction and social anxiety. It was also determined that the variables of family belonging and social anxiety together have a significant and predictive effect on social media addiction.