Basınçlı döküm kalıplarında yolluk dizaynı ve havalandırmaya etkisinin araştırılması
An Investigation into the role of gating and venting in pressure die casting operation
- Tez No: 93739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Basınçlı döküm, akış teorisi, yolluk, havalandırma, nomogram, deney kalıbı. vıı, Pressure die casting, liquid dynamics, gating, venting, nomogram, dies. vin
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmal Usulleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Demir dışı metallerden, basınçlı döküm yöntemi ile üretilen parçalarda mukavemet, ömür, yüzey kalitesi, imal süresi ve fire oranlarıyla direk bağlantılı olan kalıpların yolluk sistemleri incelenmiştir. Ergiyik metalin kalıba giriş anından, katı faza geçişine kadar ki sürecin teorik ve pratik incelenmesi sonucu elde edilen bilgiler kullanılarak çıkarılan formüller ve nomograflar karşılaştırılmıştır. Formüller ve nomograflar kullanılarak yolluk hesaplama yöntemleri açıklanmıştır. Yolluk tasarımında kullanılmak üzere basit eğriler elde etmek için deney kalıbı yapılmış. Elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The strength, life expectancy, surface quality, production rate and casting ratio impress die casting non ferrous materials are direct related to gating system. Data obtained over the period which spout from the beginning of mould filling to the compilation of solidification were used to establish mathematical equations and compression made between this and nomograms. The method of gating design and calculation by use of nomograms have been explained. A special mold core construct to deliver the data which can be used gate design. Result of experiments studies were used and analyzed.