Futbol stadyumlarında ırkçılığı teşvik etmede modern platformların rolü
The role of modern platforms in promoting racism in football stadiums
- Tez No: 937397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜN BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, Irkçılık, Yeni Medya, Futbolda Irkçılık, Medya Platformlarında Irkçılık, Discrimination, Racism, New Media, Racism in Football, Racism in Media Platforms
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, futbol stadyumlarında karşılaşılan ırkçı davranışları teşvik etme ve engelleme konusunda, günümüzde modern platformların başlıcaları olarak kabul edilen X, Instagram ve Facebook platformlarının oynadığı rolü inceleyerek futbol stadyumlarında karşılaşılan ırkçılığın boyutunun belirlenmesi ve araştırmada belirlenen platformların ırkçılığı teşvik etme ve engellemede nasıl bir rol oynadıklarının tespit edilmesi açısından son derece önem arz etmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, futbol stadyumlarında karşı karşıya kalınan ırkçılık olayları konusunda, modern platformlar arasında yer alan X, Instagram ve Facebook gibi platformların ırkçılığı teşvik etme ve önleme rollerini ayrı ayrı vurgulamaktır. Araştırmada belirlenen bu amaç doğrultusunda, ilk olarak konuyla ilgili kapsamlı bir literatür taraması gerçekleştirilerek çalışmanın kuramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Daha sonrasında araştırmanın temelini meydana getiren inceleme bölümü için X, Instagram ve Facebook platformlarında ırkçılık, futbol, futbolda ırkçılık benzeri anahtar kelimelerden yararlanarak detaylı incelemeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılacak içerikler, doküman analizi yönteminden yararlanılarak elde edilmiştir. Yapılan bu incelemeler sonucunda konuyla ilgili elde edilen ırkçılık ve ırkçılık karşıtı paylaşımlar araştırma kapsamında analiz edilmiştir. Araştırmada genel olarak son 10 yıl içerisinde futbol stadyumlarında görülen ırkçılığa yönelik paylaşımlar baz alınmıştır. Araştırma sonucunda ise futbol stadyumlarında yaşanan ırkçılık olaylarının modern platformlar aracılığıyla daha geniş kitlelere yayıldığı ve söz konusu yayılmanın hem pozitif hem de negatif yönlü etkilere sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is extremely important in terms of encouraging and preventing racist behavior encountered in football stadiums, determining the extent of racism encountered in football stadiums by examining the role played by the X, Instagram and Facebook platforms, which are considered the main modern platforms today, and determining how the platforms identified in the study play a role in encouraging and preventing racism. Facebook, Instagram and X The main purpose of this research is to highlight Decently the roles of modern platforms such as X, Instagram and Facebook in promoting and preventing racism in relation to the incidents of racism encountered in football stadiums. In line with this purpose determined in the research, a comprehensive literature review on the subject was first conducted and the theoretical framework of the study was established. Later, detailed reviews were conducted using keywords such as racism, football, racism in football on X, Instagram and Facebook platforms for the review section, which formed the basis of the research. The contents to be used in the research were obtained by using the document analysis method. As a result of these examinations, the racism and anti-racism shares obtained on the subject were analyzed within the scope of the research. The research is based on the racist posts seen in football stadiums in the last 10 years in general. As a result of the research, it has been determined that racism incidents in football stadiums are spreading to a wider audience through modern platforms and that this spread has both positive and negative effects.