Allojenik hematopoetik hücre transplantasyonunda periferik kan kaynaklı hücrelerin kriyoprezervasyonunun transplant sonuçları üzerine etkisi
Effect of cryopreservation of peripheral blood-derived cells on transplant outcomes in allogeneic hematopoietic cell transplantation
  1. Tez No: 937431
  2. Yazar: GÖKCEN BOZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞÇE NUR YİĞENOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Kriyoprezerve, engraftman, allojenik hematopoetik hücre transplantasyonu, Cryopreservation, engraftment, allogeneic hematopoietic cell transplantation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç: Tüm dünyada ve ülkemizde, özellikle yaşanan SARS-CoV-2 pandemisi sonrası allojenik hematopoetik hücre transplantasyonunda (HHT) kriyoprezerve edilmiş hematopoetik hücre kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu durum kriyoprezervasyonun engraftman, transplantasyona bağlı komplikasyonların görülme sıklığı ve hastaların sağkalım süreleri üzerine etkisinin önemini arttırmıştır. Bu çalışmada hematolojik hastalığı olan, 18 yaş üzeri allojenik HHT yapılan hastalarda periferik kan kaynaklı kriyoprezerve hücre alan hasta grubu ile taze ürün alan hasta grubu arasında transplant sonuçlarının karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya hematolojik hastalığı olan 18 yaş üzeri allojenik HHT yapılan toplam 222 hasta dahil edildi. Kriyoprezerve ürün alan hasta grubu ile taze ürün alan hasta grubunda nötrofil engraftman süresi, trombosit engraftman süresi, hastalıksız sağ kalım, genel sağkalım, graft versus host hastalığı insidansı, sitomegalovirüs reaktivasyon/enfeksiyon ve transplant ilişkili ölüm oranları retrospektif olarak incelenerek karşılaştırıldı. Bulgular: Kriyoprezerve ve taze ürün alan grup arasında medyan yaş, cinsiyet, vücut kilosu, hematolojik hastalık alt tipi, HHT öncesi hastalık durumu, Sorror komorbidite indeksi, kan grubu uyumu, hazırlama rejimi yoğunluğu açısından anlamlı fark saptanmadı. Öte yandan taze hücre alan grupta haploidentik HHT sayısı daha yüksekti. Kriyoprezerve ürün alan hastaların aldığı CD34+ kök hücre sayısı taze ürün alan hastaların aldığı CD34+ kök hücre sayısından daha azdı. Kriyoprezerve ve taze ürün alan grup arasında trombosit, nötrofil engraftman süresi, engraftman yetersizliği oranı, HHT'den sonraki ilk 100 günde sitomegalovirüs reaktivasyon/enfeksiyon oranı, graft versus host hastalığı gelişimi, transplant ilişkili ölüm, hastalıksız sağ kalım ve genel sağkalım açısından anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Donör kaynaklı aksaklıklar nedeni ile hastanın nakil sürecinin gecikmesi, hastane yatış süresinin uzaması ve buna bağlı komplikasyonlar gibi olumsuzlukların önüne geçilmesi bakımından kriyoprezervasyon ile hücre saklama oldukça önemlidir. Uygun yöntemler kullanılarak yapılan kriyoprezervasyon ile saklanan hücrelerin kullanıldığı HHT'lerin sonuçları taze hücresel ürünler ile yapılan HHT'ler kadar başarılı olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The use of cryopreserved hematopoietic cells in allogeneic hematopoietic cell transplantation (HCT) has become widespread all over the world and in our country, especially after the SARS-CoV-2 pandemic. This situation has increased the importance of the effect of cryopreservation on engraftment, the incidence of transplantation-related complications, and the survival of patients. This study aimed to compare the transplant results between the patient group receiving peripheral blood-derived cryopreserved cells and the patient group receiving fresh products in patients over the age of 18 who had hematological diseases and underwent allogeneic HCT. Materials and Methods: A total of 222 patients over the age of 18 with hematological diseases who underwent allogeneic HCT were included in the study. Neutrophil engraftment time, platelet engraftment time, disease-free survival, overall survival, graft versus host disease incidence, cytomegalovirus reactivation/infection and transplant-related mortality rates were retrospectively compared between the cryopreserved and fresh product groups Results: No significant difference was found between the cryopreserved and fresh product groups in terms of median age, gender, body weight, hematological disease subtype, disease status before HCT, Sorror comorbidity index, blood group compatibility, and preparation regimen intensity. On the other hand, the haploidentical HCT count was higher in the fresh cell group. The number of CD34+ stem cells received by patients receiving cryopreserved products was lower than the number of CD34+ stem cells received by patients receiving fresh products. No significant difference was found between the cryopreserved and fresh product groups in terms of platelet and neutrophil engraftment time, engraftment failure rate, cytomegalovirus reactivation/infection rate in the first 100 days after HCT, development of graft versus host disease, transplant-related death, disease-free survival and overall survival. Conclusion: Cryopreservation and cell storage is very important in order to prevent complications such as delays in the patient's transplantation process due to donor-related problems, prolonged hospital stay, and related complications. When done properly, cryopreservation can produce HCT outcomes similar to those obtained with fresh products.