Sildenafil sitrat kullanımının maküla kalınlığı ve hacmiüzerindeki etkisinin optik koherens tomografi ileincelenmesi
Investigation of the effect of sildenafil citrate use on macular thickness and volume with optical coherence tomography
- Tez No: 937452
- Danışmanlar: DR. YASİN TOKLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sildenafil Sitrat, Maküla Kalınlığı, Optik Koherens Tomografi, Sildenafil Citrate, Macular Thickness, Optical Coherence Tomography
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Erektil disfonksiyon olgularında terapötik dozda sildenafil sitrat (SS) kullanımının görme keskinliği, renkli görme, göz içi basıncı, maküla kalınlığı ve hacmi üzerindeki muhtemel etkilerinin incelenmesi. Gereç ve Yöntem: Erektil disfonksiyon nedeniyle üroloji kliniği tarafindan SS tedavisi planlanan, gönüllü 43 olgunun 86 gözü çalışmaya dahil edildi. Olgular görme keskinliği, renkli görme, göz içi basıncı, ön segment ve fundus muayeneleri ve optik koherens tomografi (OKT) cihazı ile makülanın kalınlık ve hacim ölçümünü içeren ayrıntılı bir değerlendirmeye tabi tutuldu. Haftada 2-3 kez, 50 mg/gün dozunda SS verilen olgular 1. hafta ve 1. ayda tekrar değerlendirildi. Bulgular: Bir haftalık tedavi sonunda her iki gözün görme keskinlikleri, renkli görme ve göz içi basınçlarında tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. OKT ile yapılan maküla kalınlık ve hacim ölçümleri; fovea, parafovea, süperior ve inferior parafoveal hemisfer, temporal, süperior, nazal ve inferior parafoveal kadranlarda istatistiksel olarak değişmedi. Sadece, sol gözün süperior perifoveal kadran kalınlığında 1,39±4,45 um' luk azalma görüldü ki bu istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0,046). Aynı bölgenin hacmindeki azalma da (0,008±0,026 mm³) anlamlı idi (p=0,034). Bir ay sonra yapılan ölçümlerde ise hiçbir bölgede istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Sildenafil sitrat tedavisi, erektil disfonksiyon nedeniyle tedavi görmekte olan olgularda 1 haftalık ve 1 aylık süre zarfında haftada 2-3 kez terapötik dozda uygulandığında görme keskinliği, renkli görme, göz içi basıncı, ön segment ve fundus muayeneleri ile makülanın kalınlık ve hacminde klinik olarak anlamlı değişikliğe yol açmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the possible effects of therapeutic dose sildenafil citrate (SS) on visual acuity, color vision, intraocular pressure, macular thickness and volume in erectile dysfunction cases. Material and Method: 86 eyes of 43 volunteer cases who were planned to receive SS treatment by the urology clinic due to erectile dysfunction were included in the study. The cases were subjected to a detailed evaluation including visual acuity, color vision, intraocular pressure, anterior segment and fundus examinations and macula thickness and volume measurement with optical coherence tomography (OCT). The cases, who were given SS at a dose of 50 mg/day, 2-3 times a week, were re-evaluated at the 1st week and 1st month. Findings: At the end of the one-week treatment, no statistically significant difference was observed in the visual acuity, color vision and intraocular pressure of both eyes compared to the pre-treatment levels. Macular thickness and volume measurements made with OCT did not change statistically in the fovea, parafovea, superior and inferior parafoveal hemisphere, temporal, superior, nasal and inferior parafoveal quadrants. Only a decrease of 1.39±4.45 um was seen in the thickness of the superior perifoveal quadrant of the left eye, which was statistically significant (p=0.046). The decrease in the volume of the same region (0.008±0.026 mm³) was also significant (p=0.034). In the measurements made one month later, no statistically significant difference was found in any region. Conclusion: Sildenafil citrate treatment does not cause clinically significant changes in visual acuity, color vision, intraocular pressure, anterior segment and fundus examinations, and thickness and volume of the macula when applied at therapeutic doses 2-3 times a week for 1 week and 1 month in patients receiving treatment for erectile dysfunction.