Asenkron makinalar ve vektörel kontrolu
Induction machines and vector control of induction machines
  1. Tez No: 93746
  2. Yazar: NİLGÜN POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ayarlanabilir-hız, alan akımı, nüve akımı, dışardan uyarma, yüksek verim, Variable-speed operation.field current, armatur current, seperately excited.high performance. VI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Geçmişte değişken hızlı uygulamalarda D.C motorlar kullanılıyordu. Bunun sebebi; D.C motorların akı ve momentleri alan ve nüve akımı ile kolayca kontrol edilebiliyor olmasıydı. Özellikle; yaklaşık sıfır hızda,hızlı cevap uygulamalarında dışarıdan uyarmalı D.C motorlar tercih ediliyordu. Aslında; D.C motorların belirli dezavantajları var, bunlar ;komütatör ve fırçalardan kaynaklanıyor. Bundan dolayı periyodik bakım gerekmektedir. Ve yüksek-hız, yüksek gerilim altında çalışmalarda komütatör kapasitelerini sınırlarlar. Bu problemler alternatif akım motorları kullanılarak çözümlenebilir. Çünkü ; A.C motorların basit ve pürüzlü yapılan vardır. Bakımları ekonomiktir. Değişken hızlı A.C sürücüler ;geçmişte D.C makinelerin çalışma şartlan ve komütatör sınırlanmalarından dolayı istenmeyen şartlarda da kullanılmıştır. Çok motorlu sistemlerde hızlı anahtarlama statik inverterlerin yüksek maliyetlerinden dolayı, düşük maliyetli A.C motorların kullanılması maliyeti düşürmüştür. Değişik A.C sürme sistemleri arasında ;en iyi ekonomik avantaj kafes tipli indüksiyon motorlara aittir. Bütün güç oranlarında ; kafes tipli motorlar en ucuzudur ve basit,pürüzlü yapıya sahiptirler. Bunlann mükemmel kontrol kabiliyetleri vardır,değişken hızlı A.C sürücülerde ; modern statik konvertörler le ve vektör kontrolü ile yüksek performans elde edilebilir. Vektör kontrol tekniklerinin hızlı mikro prosesörlerle birlikte uygulanması indüksiyon motor ve senkron motor sürücülerinde yüksek performans sağlar. Geçmişte bu kontrol teknikleri kompleks donanım ve yazılım problemlerinden dolayı uygulanamıyordu. D.C makinalarda olduğu gibi A.C makinalarda da moment kontrolü motor akımlarının kontrolü ile sağlanır. Aslında; D.C makinalann tersine A.C makinalar da ; faz açısı ve akımlar kontrol edilebilir,diğer bir deyişle ; alam vektörü kontrol edilmelidir. Bundan dolayı,“Vektör Kontrolü”denilmektedir. D.C makinalarda ; alan akı değişimi ve nüve manyeto motor kuvveti komütatör ve fırçalarla sabitlenmiştir. A.C makinalarda ise ; alan akısı ve nüve manyeto motor kuvveti uzaysal açısı harici bir kontrol gerektirir. Bu kontrolün olmaması, A. C makinalarda, değişik alanlar arasında ki uzaysal açıların yükle değişmesi istenmeyen dinamik cevap titreşmesini üretir. Vektör kontrollü A.C makinalar da; moment,ve akı m ürettiği akım bileşenleri dekuplajlıdır ve ani cevap karakteristikleri dışandan uyarmalı D.C makine gibidir. Bu çalışmanın amacı ;vektör kontrol prensiplerinden bahsetmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the past d.c. motors were used extensively in areas where variable-speed operation was required, because their flux and torque could be controlled easily by the field and armature current. Especially; the seperately excited d.c. motors has been used mainly for application where there was a requirement of fast response and four-quadrant operation with high performance near zero speed. However, d.c. motor have certain disadvantages, which are due to the exisrence of the commutator and brushes. That is,they require periodic maintenance, and they have limited commutator capability under high-speed, high-voltage operational conditions. These problems can be overcome by the application of alternating current motors, which can have simple and rugged structure, high maintainability and economy. Variable-speed ax. drives have been used in the past to perform relatively undemanding roles in applications which preclude the use of d.c. motors,either because of the working environment or commutator limits. Because of the high cost of efficient,fast switching frquency static inverters, the lower cost of ax. motors has also been a decisive economic factor in multi-motor systems. Among the various a.c. drive systems, those which contain the cage induction motor have a particular cost advantage. The cage motor is simple and rugged and is one of the cheapest machines available at all power ratings. Owing to their excellent control capabilities, variable speed drives incorporating a.c. motors and employing modern static converters and vector control can well compete with high performance four-quadrant d.c. drives. Vector control techniques incorporating fast microprocessor have made possible the application of induction -motor and synchronous-motor drives for high-performance applications where traditionaly only d.c. drives were applied. In the past such control techniques would have not been possible because of the complex hardware and software required to solve the complex control problem. As for d.c. machines,torque control in ax. machines is achieved by controlling the motor currents.However,in contrast to a dx. machine,in an ax. machine, both the phase angle and current has to be controlled,or in other words,the current vector has to be controlled. This is the reason for the terminology“ vector control”. Furthermore, in dx. machines,the orientation of the field flux and armature m.m.f. is fixed by the commutator and the brushes »while in ax. machines the field flux and spatial angle of the armature m.m.f. require external control. In the absence of this control,the spatial angles between the various fields in ax. machines vary with the load and yield unwanted oscillating dynamic response. With vector control of ax. machines, the torque -and flux- producing current components are decoupled and the transient response characteristics are similar to those of a seperately excited dx. machines.