Investigating the relationship between resting state EEG gamma power and neuropsychological performance in healthy adults
Sağlıklı yetişkinlerde dinlenme halindeki EEG gamma gücü ile nöropsikolojik performans arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 937465
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: EEG, Gamma Oscillations, Neuropsychological Performance, Resting-State, Cognitive Functions, EEG, Gama Osilasyonları, Nöropsikolojik Performans, Dinlenme Hali, Bilişsel Fonksiyonlar
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
This study investigates the relationship between resting-state EEG gamma power and neuropsychological performance in healthy adults. The aim of the study is to examine the association between absolute and relative gamma power obtained from different brain regions (frontal, temporal, parietal, and occipital) during resting state and performance in various cognitive domains, including working memory, verbal fluency, face recognition, short-term memory, and attention. The study included 45 individuals who underwent routine neuropsychiatric check-ups at NP Istanbul Brain Hospital and had no pathological issues. Gamma power values were extracted from retrospectively collected resting-state EEG data and correlated with neuropsychological test scores. Significant positive correlations were found between relative gamma power in the frontal and parietal regions and verbal fluency test scores. These findings suggest that future studies should aim to expand upon these results by using larger sample sizes and incorporating methods such as MEG in addition to EEG.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, sağlıklı yetişkinlerde dinlenme halindeki EEG gama gücü ile nöropsikolojik performans arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Çalışmanın amacı, dinlenme halindeki farklı beyin bölgelerinden (frontal, temporal, parietal ve oksipital) elde edilen mutlak ve göreceli gama gücünün, görev halinde olmayan durumlarda, çalışma belleği, sözel akıcılık, yüz tanıma, kısa süreli bellek ve dikkat gibi çeşitli bilişsel alanlardaki performansla olan bağlantısını incelemektir. NP İstanbul Beyin Hastanesi'ne rutin nöropsikiyatrik check-up için başvuran ve herhangi bir patolojik sorunu bulunmayan 45 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Geriye dönük olarak elde edilen dinlenme hali EEG verilerinden gama gücü değerleri çıkarılmış ve nöropsikolojik test skorları ile korelasyonu incelenmiştir. Frontal ve parietal bölgelerdeki relatif gama gücünün sözel akıcılık testi ile anlamlı pozitif korelasyon gösterdiği belirlenmiştir. Bu bulguların, daha büyük örneklem boyutları ve EEG'nin yanı sıra MEG gibi yöntemlerin kullanılmasıyla genişletilmesi önerilmektedir.