Moritanya'da hadis eğitimi
- Tez No: 937478
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN ERUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Moritanya, Hadis, Şinkît, Mahdara, Mahzara, Mauritania, Hadith, Şinkît, Mahdara, Mahzara
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kuzey Afrika fetihleriyle İslam, Afrika'nın birçok yerine hızla yayılmaya başlamıştır. Bölgede yaşayan Berberî-Arap topluluk İslam ile tanışmış, kısa sürede kabileler halinde Müslüman olmaya başlamışlardır. Moritanya İslam Cumhuriyeti, bir diğer ismiyle Bilâd-ı Şinkît, İslam geleneğinin gelişmiş olduğu topraklardan bir tanesidir. Hicri 5. asırdan günümüze kadar olan süreçte birçok İslam alimine ev sahipliği yapmış, geleneği ileri taşımak adına kıymetli eserlerin ortaya çıktığı bir İslam ilim merkezi haline gelmiştir. Çalışmamızda Moritanya'daki geleneksel ve modern kurumlarda Hadis eğitim modeli incelenip, Hadis ilminin bölgedeki konumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bölgenin geleneksel eğitim modeli olan mahdaraların, Çölde başlayan yolculuğu, günümüzde tüm Moritanya'ya yayılmış hatta şöhreti diğer İslam ülkelerine kadar ulaşmıştır. Mâliki mezhep kaidelerinin yaygın olduğu bu eğitim sisteminde Hadis alanında yapılan çalışmalar ele alınmış, çeşitli Hadis alimlerinin hayatlarına değinilmiştir. Güncel durumda, Moritanya'da Hadis ilminin yeri tespit edilmeye çalışılmış, bu hedef doğrultusunda modern ilim merkezleri incelenmiş ve toplumun hadis ilmine olan bakışı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda mahdaraların ve bölgedeki diğer ilim merkezlerine ve içerisindeki Hadis ilmi müfredatına yer verilmiştir. Bu sayede Kuzey Afrika Moritanya İslam Cumhuriyeti'nde Hadis ilminin önemi açığa çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the conquests of North Africa, Islam began to spread rapidly to many parts of Africa. The Berber-Arab community living in the region was introduced to Islam and began to convert to Islam in tribes in a short time. The Islamic Republic of Mauritania, also known as Bilad-i Shinkit, is one of the lands where the Islamic tradition has developed. It has hosted many Islamic scholars from the 5th century of the Hijri to the present day and has become a center of Islamic science where valuable works have emerged in order to carry the tradition forward. In our study, the Hadith education model in traditional and modern institutions in Mauritania was examined and the position of Hadith science in the region was tried to be determined. The journey of the mahdaras, the traditional education model of the region, which started in the desert, has spread to all of Mauritania today and its fame has even reached other Islamic countries. In this education system where the principles of the Maliki school of thought are widespread, the studies carried out in the field of Hadith were discussed and the lives of various Hadith scholars were mentioned. In the current situation, an attempt was made to determine the place of Hadith science in Mauritania, modern science centers were examined in line with this goal, and an attempt was made to determine the society's perspective on Hadith science. In our study, the mahdaras and other science centers in the region and the curriculum of Hadith science in them were included. In this way, an attempt was made to reveal the importance of Hadith science in the Islamic Republic of Mauritania in North Africa.