Fırat Kalkanı Bölgesi'nde Türkiye'nin yeniden yapılandırma çalışmaları: Güvenlik boyutunun değerlendirilmesi
Turkey's reconstruction works in the Euphrates Shield Region: Evaluation of the security dimension
  1. Tez No: 937479
  2. Yazar: ABDULLAH GÖKHAN YAŞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORÇUN İMGA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden yapılandırma çalışmaları, barış inşası, Fırat Kalkanı Harekâtı, insani güvenlik, Suriye, Reconstruction, peace building, Euphrates Shield Operation, human security, Syria
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 487
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirdiği Fırat Kalkanı Harekâtı'nın güvenlik boyutunda yeniden yapılandırma süreçlerine odaklanmaktadır. 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşının ardından Türkiye, sınır güvenliği ve bölgesel istikrar açısından önemli tehlikelerle karşı karşıya kalmıştır. Bu bağlamda, 24 Ağustos 2016'da başlayan Fırat Kalkanı Harekâtı, Türkiye'nin sınır güvenliğini korumayı amaçlayan askeri bir müdahale olarak görülmektedir. Harekât sonrası insani yardım, eğitim, sağlık, ekonomi ve altyapı gibi alanlarda Türkiye'nin sağladığı desteğin bölge halkına sağladığı katkılar ele alınmakta ve güvenliğin tesisi sürecinde bu unsurların önemi tartışılmaktadır. Literatürde çoğunlukla Türkiye'nin askeri stratejilerine odaklanılmış olmasına karşın, bu çalışma, Fırat Kalkanı Harekâtı'nın bölgedeki uzun vadeli insani ve güvenlik boyutlarına yönelik yeniden yapılandırma sürecini ele alarak literatürdeki boşlukları doldurma amacını taşımaktadır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemleri kullanılmış; veri toplama sürecinde derinlemesine mülakatlar ve saha gözlemlerinden yararlanılmıştır. Fırat Kalkanı Bölgesi'nde görev yapan güvenlik personeli, yerel halk, insani yardım çalışanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden elde edilen veriler, MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, Fırat Kalkanı Bölgesi'nde gıda güvenliği, sağlık hizmetleri, altyapı ve eğitim gibi temel alanlarda yeniden yapılandırma çalışmalarının yaşam standartlarını ve güvenlik algılarını iyileştirdiğini göstermektedir. Aynı zamanda sonuçlar, bölgedeki istikrar ve yaşam kalitesi ile birlikte güvenlik kurumlarının, eğitim ve sağlık altyapılarının genişletildiğini ve yerel halkın güvenliğinin sağlanmasıyla etkinliğinin de önemli ölçüde arttırıldığını göstermektedir. Sonuç olarak, Fırat Kalkanı Harekâtı, yalnızca askeri bir çatışma olarak değil, aynı zamanda güvenlik, yeniden yapılandırma ve toplumsal barış sağlamayı da içermektedir. Türkiye'nin sınır ötesinde gerçekleştirdiği bu operasyonlar, askeri başarıların ötesinde, uzun vadeli istikrar ve barış ortamını desteklemekte, sivil toplum kuruluşlarının ve insani yardım faaliyetlerinin varlığıyla toplumsal yaşamın yeniden inşasına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the reconstruction processes in the security dimension of Turkey's Operation Euphrates Shield in northern Syria. Following the 2011 Syrian civil war, Turkey has faced significant threats to its border security and regional stability. In this context, Operation Euphrates Shield, which started on 24 August 2016, is seen as a military intervention aimed at protecting Turkey's border security. The contributions of Turkey's support to the people of the region in areas such as humanitarian aid, education, health, economy and infrastructure after the operation are discussed and the importance of these elements in the process of establishing security is discussed. Although the literature has mostly focused on Turkey's military strategies, this study aims to fill the gaps in the literature by addressing the reconstruction process of Operation Euphrates Shield in terms of its long-term humanitarian and security dimensions in the region. Qualitative research methods were used in the study; in-depth interviews and field observations were utilised in the data collection process. The data obtained from security personnel, local people, humanitarian aid workers and representatives of non-governmental organisations working in the Euphrates Shield Region were analysed with MAXQDA software. The results of the study show that reconstruction efforts in key areas such as food security, health services, infrastructure and education have improved living standards and perceptions of security in the Euphrates Shield Region. At the same time, the results show that with the stabilisation and quality of life in the region, security institutions, education and health infrastructures have been expanded and their effectiveness has been significantly increased by ensuring the security of the local population. In conclusion, Operation Euphrates Shield is not only a military conflict, but also involves security, reconstruction and social reconciliation. Beyond military successes, Turkey's cross-border operations support long-term stability and peace and contribute to the reconstruction of social life through the presence of civil society organisations and humanitarian aid activities.