80 yaş üzeri bireylerde hipertansiyon ve dehidratasyonun düşme riski üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the impact of hypertension and dehydration on fall risk in individuals over 80 years of age
- Tez No: 937544
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı bireyler, hipertansiyon, dehidratasyon, düşme riski, hidrasyon, Elderly individuals, hypertension, dehydration, risk of falls, hydration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 80 yaş üstü bireylerde hipertansiyon ve dehidratasyonun düşme riski üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 80 yaş ve üzerindeki 217 birey dahil edilmiştir. Katılımcılar gönüllülük esasına göre belirlenmiş olup, çalışmada kesitsel ve ilişkisel bir desen kullanılmıştır. Katılımcılar Olgu Rapor Formu, Dehidratasyon Tarama Ölçeği (DTÖ) ve İtaki Düşme Riski Ölçeği (İDRÖ) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 84,18 ± 3,92 olup, %59,9'u kadındır. Vakaların İDRÖ puan ortalamalarının 12,06±6,02 ve DTÖ toplam ortalamalarının 7,59±1,99 olduğu bulundu. Hipertansiyonu olan vakaların hipertansiyonu olmayan vakalara göre İDRÖ (t=-2,593, p=0,010), DTÖ-Ağrı (t=-2,712, p=0,007) ve DTÖ Toplam (t=-2,060, p=0,041) ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı seviyede daha yüksek olduğu bulundu. Pearson Korelasyon Analizine göre hipertansiyonu olan vakaların BMI değerleri ve DTÖ toplam (r=0,169, p=0,024) puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı seviyede pozitif korelasyon olduğu bulundu. Buna ek olarak bu vakalarda İDRÖ ile puanları ile DTÖ toplam (r=0,322, p<0,001) puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı seviyede pozitif korelasyon olduğu bulundu. Hipertansiyonu olmayan vakalarda İDRÖ puanlarını açıklamada sadece DTÖ Ağrı (p=0,004, GA:0,554-2,733) puanlarının istatistiksel açıdan anlamlı seviyede etkili bir faktör olduğu bulundu. Hipertansiyonlu kişilerde İDRÖ puanlarını yaş (p=0,038, GA:0,013-0,449) ve DTÖ ağrı (p<0,001, GA:0,853-1,923) puanlarının istatistiksel açıdan anlamlı seviyede açıkladığı bulundu. Sonuç: Bulgular, yaşlı bireylerde dehidratasyonun düşme riski ile ilişkili olduğunu ve yetersiz sıvı alımının denge bozuklukları ile düşme riskini artırabileceğini göstermektedir. Dehidratasyon, yaşlı bireylerde kardiyovasküler sistem, bilişsel fonksiyonlar ve kas gücü üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Çalışmamız, yaşlı bireylerde hidrasyonun düzenli olarak izlenmesi ve düşme riskini azaltmaya yönelik önlemlerin alınmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the effects of hypertension and dehydration on the risk of falls in individuals over 80 years of age. Materials and Methods: The study included 217 individuals aged 80 and over. Participants were determined on a voluntary basis, and a cross-sectional and correlational design was used in the study. Participants were evaluated with the Case Report Form, Dehydration Screening Scale (DSS) and Itaki Fall Risk Scale (IFRS). Results: The mean age of the participants was 84.18 ± 3.92 and 59.9% were female. The mean IFRS score of the cases was found to be 12.06±6.02 and the total mean DDS score was 7.59±1.99. It was found that the mean IRRS (t=-2.593, p=0.010), DDS-Pain (t=-2.712, p=0.007) and DDS Total (t=-2.060, p=0.041) scores of the cases with hypertension were statistically significantly higher than the cases without hypertension. According to Pearson Correlation Analysis, a statistically significant positive correlation was found between the BMI values and DDS total (r=0.169, p=0.024) scores of the cases with hypertension. In addition, a statistically significant positive correlation was found between the IFRS scores and the DSS total scores (r=0.322, p<0.001) in these cases. In cases without hypertension, only the DSS Pain (p=0.004, CI:0.554-2.733) scores were found to be a statistically significant effective factor in explaining the IFRS scores. In hypertensive individuals, age (p=0.038, CI:0.013-0.449) and DSS pain (p<0.001, CI:0.853-1.923) scores were found to explain the IFRS scores at a statistically significant level. Conclusion: The findings show that dehydration is associated with a risk of falling in older individuals and that inadequate fluid intake may increase the risk of falling due to balance disorders. Dehydration may have negative effects on the cardiovascular system, cognitive functions, and muscle strength in older individuals. Our study suggests that hydration should be regularly monitored in older individuals and measures should be taken to reduce the risk of falling.