Futbolcularda farklı zeminlerde yapılan dar alan oyunlarının psikofizyolojik cevaplara ve performans göstergelerine etkisi
The effect of small-sided games on different fields on psychophysiological responses and performance indicators of football players
  1. Tez No: 937548
  2. Yazar: GALİP TORBALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH CANİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Dar alan, Zemin, Psikofizyoloji, KAH
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Yapılan bu çalışmada, adölesan dönemindeki genç futbolcuların doğal çim saha ve sentetik çim sahada yapılan 5v5 dar alan oyunlarındaki psikofizyolojik ve teknik verilerin karşılaştırılması hedeflenmiştir. Araştırma grubu, adölesan dönemindeki 20 genç (yaş: 12.2±0.41; boy: 160.9±8.78; kilo: 50.0±9.72; vücut kütle indeksi: 19.2±2.70) futbolcudan oluşmuştur. Çalışmada psikofizyolojik veri olarak;toplam katedilen mesafe, KAHdinlenik, KAHortalama, KAHzirve, KAHyüzde, Algılanan zorluk derecesi ve keyif ölçeği cevapları belirlenmiştir. Teknik veri olarak; başarılı pas, başarısız pas, başarılı şut, başarısız şut, top kaybı ve top çalma gibi teknik göstergeler kaydedilerek analiz edilmiştir. Buna göre, toplam katedilen mesafe, KAHortalama, KAHzirve, KAHyüzde, AZD ve keyif yanıtlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür (p>0.05). Sentetik ve çim sahada oynanan 5v5 dar alan oyunu öncesinde verilen Brunel ruh hali yanıtlarına ait istatistiksel sonuçlara göre, gerginlik ruh halinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür (p>0.05). Çim sahada oynanan dar alan oyununda gerginlik ruh halinin sentetik sahada oynanan oyuna göre, oyun öncesinde daha fazla olduğu belirlenmiştir. Kızgınlık, şaşkınlık, depresyon, yorgunluk ve canlılık ruh hallerinde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). Sentetik ve çim sahada oynanan 5v5 dar alan oyunu sonrasında verilen Brunel ruh hali yanıtlarında ise, kızgınlık, şaşkınlık, depresyon, yorgunluk, gerginlik ve canlılık ruh hallerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür (p>0.05). 5v5 dar alan oyunu sırasında verilen teknik aktivite yanıtlarına ait istatistiksel sonuçlara göre, başarılı pas, başarılı şut, top çalma ve top kaybı aktivitelerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür (p>0.05). Sentetik sahada oynanan dar alan oyununda çim sahada oynanan oyuna göre daha fazla başarılı pas, başarılı şut, top çalma ve top kaybı aktivitesi olduğu belirlenmiştir. Başarısız pas ve başarısız şut teknik aktivitelerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir (p >0.05). Sonuç olarak, futbolda dar alan oyunlarında saha zeminlerinin(sentetik çim, doğal çim) Adölesan dönemindeki genç futbolcuların bazı psikofizyolojik ve teknik göstergelerine etkisi olduğu görülmüştür. Adölesan dönemindeki genç futbolcularla çalışan antrenörlerin bu durumu göz önünde bulundurmaları, bu yaş grubu futbolcuların gelişimine katkı sağlaması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the psychophysiological and technical data of young football players in adolescence in 5v5 small-sided games played on natural grass pitches and synthetic grass pitches. The research group consisted of 20 young football players (age: 12.2±0.41; height: 160.9±8.78; weight: 50.0±9.72; body mass index: 19.2±2.70) in their adolescence. In the study, the following psychophysiological data were determined: Total distance covered, HRrest, HRaverage, HRpeak, HRpercentage, the rating of percrived exertion (RPE) and enjoyment scale responses. Technical veriables recorded and analyzed included successful passes, unsuccesful passes, successful shots, unsuccessful shots, turnovers, and ball recoveries. Accordingly, it was observed that there was no statistically significant difference between the groups in the total distance covered, HRaverage, HRpeak, HRpercentage, RPE and enjoyment responses (p>0.05). According to the statistical results of the Brunel mood responses given before the 5v5 small-sided game played on synthetic and grass pitches, it was observed that there was a statistically significant difference between the groups in the tense mood (p>0.05). It was determined that the mood of tension was higher in the small-sided game played on the grass field than in the game played on the synthetic field before the game. It was determined that there was no statistically significant difference between the groups in terms of anger, confusion, depression, fatigue and vigor (p>0.05). In the Brunel mood responses given after the 5v5 small-sided game played on the synthetic and grass fields, it was observed that there was no statistically significant difference between the groups in terms of anger, confusion, depression, fatigue, tension and vigor (p>0.05). According to the statistical results of the technical activity responses given during the 5v5 small-sided game, it was observed that there was a statistically significant difference between the groups in successful pass, successful shot, stealing and losing the ball activities (p>0.05). It was determined that there were more successful passes, successful shots, stealing and losing the ball activities in the small-sided game played on the synthetic field than in the game played on the grass field. It was determined that there was no statistically significant difference between the groups in terms of unsuccessful pass and unsuccessful shot technical activities (p>0.05). As a result, it has been observed that the field surfaces (synthetic turf, natural turf) in small-sided football games have an effect on some psychophysiological and technical indicators of young football players in adolescence. It is thought that it is important for coaches working with young football players in the adolescence to take this situation into consideration in order to contribute to the development of football players in this age group. Keywords : Football, Small-Sıded, Ground, Psychophysiology, Heart rate