Pediatrik yaş grubunda miyopi progresyonunun biyometrik ölçümler, kornea, retina ve görme alanı üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of myopia progression on biometric measurements, cornea, retina and visual field in pediatric age group
- Tez No: 937630
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE TUBA AKÇAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Biyometri, Görme alanı, Kornea topografisi, Miyopi, Miyopi progresyonu, Optik koherens tomografi, Biometry, Corneal topography, Myopia, Myopia progression, Optical coherence tomography, Visual field
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Miyopi progresyonu, son yıllarda artan insidansı ile araştırmacıların ilgi odağı haline gelmiştir. Tanı, önlenebilirlik, tedavi ve takip anlamında birçok muammayı bünyesinde barındıran bu klinik tablonun daha fazla tanınmasına ihtiyaç vardır. Bu çalışmadaki amacımız; hafif ve orta evre miyopisi olan çocuklarda, miyopi progresyonunun biyometrik ölçümler, kornea, retina ve görme alanı üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza hafif-orta evre miyopisi olan 7-17 yaş arası 96 bireyin 96 gözü (miyopi grubu) ve bu olgularla yaş-cinsiyet uyumlu 42 sağlıklı gönüllünün 42 gözü (kontrol grubu) dahil edilmiştir. Tüm olgulara; sikloplejili otorefraktometre ölçümü, optik biyometri, kornea topografisi, optik koherens tomografi ile retina sinir lifi tabakası ve ganglion hücre tabakası analizi ve santral görme alanı değerlendirmesini içeren detaylı oftalmolojik muayene yapılmıştır. Miyopi grubundaki olgularda 6 ay sonra ölçümler tekrarlanarak progresyon gösterenler tespit edilmiştir. Stabil miyopi, progrese miyopi ve kontrol grubundan elde edilen veriler grup içi ve gruplar arası uygun istatistiksel yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Bulgular: Miyopi grubunda 29 olguda progresyon gözlendi. Progrese olan grupta ortalama ve superior peripapiller retina sinir lifi kalınlığında altı ay içinde gerçekleşen incelme, stabil gruba göre daha fazlaydı. Yine progrese olan grupta, görme alanı parametrelerinin tümünde takip süresi içinde meydana gelen değişim, stabil gruba göre daha yüksekti. Görme alanı parametrelerindeki değişim ile progresyon miktarı ve aksiyel uzunluk artışı arasında da güçlü bir ilişki vardı. Sonuç: Patolojik değişikliklerin eşlik etmediği hafif-orta evre miyopisi olan çocuklarda görme alanında erken değişiklikler saptanmıştır. Bu değişikliklerin ufak progresif dalgalanmalarla kolayca belirginleşebileceği de gösterilmiştir. Bu nedenle, miyopi progresyonunun takibinde görme alanı, karmaşık vakalarda destekleyici bir araç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Myopia progression has recently drawn attention due to the increase in incidence frequency. There is a need for deeper understanding of this clinical picture, especially in terms of diagnosis, preventability, treatment and follow-up. Our aim in this study is to examine the effects of myopia progression on biometric measurements, cornea, retina and visual field in children with mild-to-moderate myopia. Materials and Methods: 96 eyes of 96 individuals aged 7-17 years with mild- to-moderate myopia (myopia group) and 42 eyes of 42 age-gender-matched healthy volunteers (control group) were recruited in the study. All cases underwent a detailed ophthalmological examination including autorefractometer measurement with cycloplegia, optical biometry, corneal topography, optical coherence tomography, retinal nerve fiber layer and ganglion cell layer analysis, and central visual field evaluation. In the myopia group, measurements were repeated after 6 months and those cases with progression were identified. Data obtained from stable myopia, progressive myopia and control groups were compared both within and between groups using appropriate statistical methods. Results: Progression was observed in 29 cases in the myopia group. The thinning in mean and superior peripapillary retinal nerve fiber thickness within six months was bigger in the progressive group than the stable group. Additionally, a greater change in all visual field parameters during the follow-up period was observed in the progressive group compared to the stable group. There was also a strong relationship between the change in visual field parameters and the amount of progression and axial length increase. Conclusion: Early changes in the visual field were detected in children having mild to moderate myopia with no accompanying pathological anatomical changes. It is also shown that these changes can easily become evident with small progressive fluctuations. Hence, visual field in monitoring myopia progression can be used as a supporting tool for intricate cases.