Otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanılı bireylerin ailelerinin alternatif ve destekleyici iletişim sistemleri (ADİS) hakkındaki farkındalıklarının ADİS kullanımına yönelik görüşlerine etkisi
The impact of awareness of alternative and augmentative communication systems (AAC) on the perspectives of families of individuals diagnosed with autism spectrum disorder (ASD) regarding AAC use
  1. Tez No: 937631
  2. Yazar: ARAS YAHŞİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCE ALEV SAVTAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, ADİS, Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemleri, Autism spectrum disorder, AAC, Augmentative and alternative communication systems
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
Özet
Otizm spektrum bozukluğu (OSB),sıklıkla etkileşim alanında yaşanan zorluklar, tekrarlayan ve sınırlı hareketler, kısıtlı ilgi alanları ve sosyal iletişim zorlukları ile karşımıza çıkan, bir nörogelişimsel farklılık olarak tanımlanmaktadır. Otizm spektrum bozukluğunun en yoğun etkilediği alanlardan biri olan iletişim alanında bireylerin iletişim becerilerini desteklemek ve geliştirmek için Alternatif ve Destekleyici İletişim Sistemleri (ADİS) önemli bir araçtır. ADİS'in, otizm spektrum bozukluğu tanılı bireylerin günlük yaşamlarında iletişim sınırlılıklarını azaltmada etkili olduğuna dair bilimsel kanıtlar mevcuttur. Ancak, bazı ebeveynlerin ADİS'e yönelik endişeleri bulunmaktadır; bu endişeler genellikle ADİS'in çocuklarının doğal dil gelişimini engelleyeceği veya hiç konuşamamalarına neden olabileceği kaygısından kaynaklanmaktadır. Ancak, yapılan araştırmalar, ADİS'in doğal dil gelişimini engellemediğini, hatta sözel iletişim becerilerini artırabileceğini göstermektedir. Ebeveynlerin ADİS konusundaki bilgi düzeylerini artırarak ve bilimsel kanıtlara dayalı bilgiler sunarak farkındalık yaratılabilir. Bu, ebeveynlerin ADİS'i doğru bir şekilde kullanmalarını ve uzmanlarla iş birliği yapmaları için teşvik edebilir ve otizm spektrum bozukluğu tanılı bireylerin iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Bu araştırma otizm spektrum bozukluğu tanılı 38 çocuğun ebeveynlerinin bilgi düzeylerini, ADİS'e karşı olan görüşlerine etkisini farkındalık yaratıcı ve bilgilendirici çalışmalar öncesi ve sonrasında detaylı bir şekilde araştırmak amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Autism spectrum disorder (ASD) is defined as a neurodevelopmental difference that frequently presents with difficulties in interaction, repetitive and limited movements, limited interests and social communication difficulties. Supporting individuals' communication skills in the field of communication, which is one of the areas most affected by autism spectrum disorder. Augmentative and alternative communication Systems (AAC) are an important tool for developing and There is scientific evidence that AAC is effective in reducing communication limitations in the daily lives of individuals diagnosed with autism spectrum disorder. However, some parents have concerns about AAC; These concerns generally arise from the concern that AAC will prevent children's natural language development or may cause them not to be able to speak at all. However, research shows that AAC does not hinder natural language development and may even increase verbal communication skills. Awareness can be created by increasing parents' knowledge about AAC and providing information based on scientific evidence. This may encourage parents to use AAC correctly and collaborate with professionals and help individuals diagnosed with autism spectrum disorder improve their communication skills. This research was designed to thoroughly investigate the knowledge levels of parents of 38 children diagnosed with autism spectrum disorder, the impact of these levels on their views toward AAC, and the changes before and after awareness-raising and informative interventions.