İnterdental papil kaybı olan hastaların tünel tekniği ile bağ doku grefti ve titanyum destekli trombositten zengin fibrin kombine tedavi sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 937644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER KIZILDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: De-epitelize bağ doku grefti, Titanyum ile hazırlanmış trombositten zengin fibrin, İnterdental papil kaybı, Han ve Takei tekniği, De-epithelialized gingival graft, Titanium-prepared Platelet-Rich Fibrin, Han and Takei technique, interdental papil loss
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amaç: Titanyum ile hazırlanan trombositten zengin fibrin (T-TZF), diş hekimliğinde umut verici bir biyomateryal olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, Han ve Takei yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen papil rekonstrüksiyon cerrahisinde de-epitelize bağ doku grefti (DBDG) ve T-TZF'nin etkinliğini retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Han ve Takei yöntemi (DBDG veya T-TZF) kullanılarak tedavi edilen, Sınıf I, II ve III papil kaybına sahip 34 hasta (115 interdental papil) dahil edilmiştir. Demografik veriler (yaş ve cinsiyet), dentogingival parametreler (diş şekli, papil bölgesi, çene tipi ve papil kaybı sınıflandırması) ve klinik değerlendirmeler incelenmiştir. Klinik parametreler arasında sondlama derinliği (SD), gingival indeks (Gİ), plak indeksi (Pİ), doku kalınlığı (DK), keratinize doku genişliği (KDG), siyah boşluk genişliği (SBG), siyah boşluk yüksekliği (SBY), papil dolum yüzdesi (%PD) ve siyah boşluk alanı (SBA) yer almıştır. Bu parametreler, cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası 1., 3. ve 6. aylarda kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda, demografik ve dentogingival parametreler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Klinik olarak, DBDG grubunda başlangıçtan 6. aya kadar SD, KDG ve DK'de anlamlı artışlar gözlemlenmedi. Buna karşılık, T-TZF grubunda DK'de daha küçük bir artış ve hem SD hem de KDG'de azalma görüldü. Ayrıca hem DBDG hem de T-TZF gruplarında SBY, SBG, SBA ve %PD değerlerinde cerrahi sonrası 6. aya kadar azalma gözlenmedi. Sonuç: Her iki tekniğin de interdental papil defektlerinin tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur. T-TZF, papil rekonstrüksiyonunda bağ dokusu greftinin altın standart kullanımına karşı, benzer sonuçlar sunarak uygulanabilir bir alternatif olarak potansiyelini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective :Titanium- prepared platelet-rich fibrin (T-PRF) has emerged as a promising biomaterial in dentistry. This study aimed to retrospectively evaluate the efficacy of de-epithelized gingival grafts (DGG) and T-PRF in papil reconstruction surgery using the Han and Takei method. Method: This retrospective study included 34 patients (115 interdental papil) with Class I, II, and III papil loss, treated using the Hana and Takei method (DGG or TTRF). Demographic data (age and gender), dentogingival parameters (tooth shape, papil site, jaw type, and papil loss classification), and clinical assessments were evaluated. Clinical parameters, including probing depth (PD), gingival index (GI), plaque index (PI), gingival thickness (GT), keratinized tissue height (KTH), black triangle width (BTW), black triangle height (BTH), papil fill percentage (%PF), and black triangle area (BTA), were recorded preoperatively and postoperatively at 1st, 3rd and 6th months. Results: In our study, no significant differences were found among the groups in terms of demographic and dentogingival parameters. Clinically, the DGG group demonstrated significant increases in PD, KTH, and GT from baseline to 6 months. In contrast, the T-PRF group exhibited a smaller increase in GT and reductions in both PD and KTH. Moreover, reductions in BTW, BTH, BTA, and %PF values were observed in both the DGG and T-PRF groups up to the 6th month. Conclusion: Both techniques were found to be effective in the treatment of interdental papil defects. T-PRF demonstrated potential as a viable alternative to the gold standard connective tissue graft, offering comparable outcomes in papil reconstruction.