Celaleddin Harizmşah'ın şahsiyeti ve tarihte oynadığı rol (1220-1231)
Celaleddin Harzemşah's personality and his role in history (1220-1231)
  1. Tez No: 937724
  2. Yazar: ESRA ADANUR ŞAHBAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS GÖKHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Biography
  6. Anahtar Kelimeler: Celâleddin Hârizmşah, Moğol İstilası, Orta Asya, 13. Yüzyıl, Siyasi Rol, Askeri Stratejiler, Celâleddin Hârizmshah, Mongol Invasion, Central Asia, 13th Century, Political Role, Military Strategies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezin amacı Celâleddin Hârizmşah'ın kişiliği ve tarihte oynadığı rolü incelemektedir. Celâleddin Hârizmşah, 13. yüzyılın başlarında, özellikle Moğol istilasının etkisi altında, Orta Asya'da önemli bir siyasi figür olarak öne çıkmıştır. Tez, Celâleddin'in hayatını, yöneticilik anlayışını, savaş stratejilerini ve tarihsel olaylardaki etkilerini analiz etmektedir. Bu bağlamda, Hârizmşah'ın, özellikle 1220-1231 yılları arasındaki faaliyetleri, dönemin politik, askeri ve kültürel yapısı üzerindeki etkileriyle ele alınmıştır. Tezde, Hârizmşah'ın hem Batı hem de Doğu dünyasındaki siyasi dengeler üzerindeki etkileri tartışılmaktadır. Ayrıca, liderlik özellikleri, askeri başarıları ve geride bıraktığı mirası ışığında, dönemin sosyo-politik yapısına dair önemli çıkarımlar yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the personality of Celâleddin Hârizmshah and his role in history. Hârizmshah emerged as a significant political figure in the early 13th century, particularly under the impact of the Mongol invasion. This study analyzes his life, leadership style, military strategies, and his influence on historical events. Focusing on the period between 1220 and 1231, the thesis explores Hârizmshah's actions and their effects on the political, military, and cultural structures of the time. The paper also discusses Hârizmshah's influence on both Western and Eastern political balances. In addition, the thesis draws important conclusions about the socio-political landscape of the era by examining his leadership qualities, military achievements, and the legacy he left behind.