Malign melanomda tümör hücrelerinin cripto-1 (CR-1) ekspresyonunun histopatolojik parametreler ve prognoz ile ilişkisi
Cripto-1 (CR-1) expression of malignant melanoma tumor cells and correlation with histopathologic and prognostic parameters
  1. Tez No: 937739
  2. Yazar: AYŞE MİNE ÖNENERK MEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZLI ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: CR-1, CRİPTO-1, İmmünhistokimya, Melanom, CR-1, CRIPTO-1, Immunohistochemistry, Melanoma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Melanom deri başta olmak üzere melanositlerin bulunduğu her organda görülebilen, ileri evrede kötü prognoza sahip malign bir tümördür. Çalışmamızda onkofetal bir protein olan CR-1'in kutanöz melanom olgularında immünhistokimyasal ekspresyonu ve klinikopatolojik parametreler ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Metod: İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde Ocak 2016-Ocak 2023 tarihleri arasında tanı almış kutanöz melanom olguları sistemden tarandı. Tüm olgulara immünhistokimyasal CR-1 boyası uygulandı ve sonuçlar klinikopatolojik parametreler ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 78 kutanöz melanom olgusu dahil edildi. Olguların %9'unda (n=7) melanom hücrelerinde CR-1 ekspresyonu görüldü. CR-1 pozitif olguların (n=7) büyük çoğunluğu intermitan güneş hasarı olan deri bölgelerinde (%57,1; n=4) lokalize, pT4 (%71,4; n=5), regresyon görülmeyen (%71,4; n=5), düşük yoğunlukta tümör infiltre eden lenfositlerin bulunduğu (%71,4; n=5), metastatik (%57,1; n=4), BRAF p.V600 mutasyonu saptanmayan tümörler (85,7; n=6/7) olmakla birlikte sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı değildi. CR-1 pozitif olgularda ortalama sağkalım 16,5±11,6 ay iken CR-1 negatif olgularda 39,4±3,9 ay olup sonuç istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuçlar: CR-1 onkofetal bir protein olması, normal erişkin dokularda ekspresyonu az/yok iken, malignitelerde ekspresyonunun arttığının gösterilmesi nedeniyle, hedefe yönelik tedavi için aday bir proteindir. Çalışmada CR-1 ekspresyonunun kutanöz melanom olgularında, immünhistokimyasal ekspresyonu araştırılmış ve klinikopatolojik parametreler ile ilişkili olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Melanoma is a malignant tumor that can be seen in any organ where melanocytes are found, especially in the skin, and has a poor prognosis in advanced stages. Our study aimed to investigate the immunohistochemical expression of CR-1, an oncofetal protein, and its relationship with clinicopathological parameters in cutaneous melanoma cases. Material and methods: Cutaneous melanoma cases diagnosed at Istanbul Cerrahpaşa University-Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital between January 2016 and January 2023 were scanned from the system. Immunohistochemical CR-1 stain was applied to all cases and the results were compared with clinicopathological parameters. Results: 78 cutaneous melanoma cases diagnosed between January 2016 and January 2023 were included in the study. CR-1 expression was observed in melanoma cells in 9% (n=7) of the cases. Although statisticaly insignificant, CR-1 positive tumors were mostly located on the intermittantly sun exposed skin (57.1%; n=4, pT4 (71.4%; n=5), without regression (71.4%; n=5), low density of tumor infiltrating lymphocytes (71.4%; n=5), and non-p.V600 mutant tumors (85.7%; n=6/7). While the average survival was 16.5±11.6 months in CR-1 positive cases and 39.4±3.9 months in CR-1 negative cases, this result was not found to be statistically significant. Conclusion: CR-1 is a candidate protein for targeted therapy because it is an oncofetal protein and its expression is shown to be increased in malignancies while its expression is low/absent in normal adult tissues. In the study, immunohistochemical expression of CR-1 expression was investigated in cutaneous melanoma cases and it was found to be not associated with clinicopathological parameters.