Göçmen kadınların bütünleşme sürecinde cep telefonu kullanımı: Türkiye'de yaşayan Uygur kadınları örneği
The use of mobile phones in the integration process of immigrant women: Case study of Uyghur women living in Türkiye
  1. Tez No: 937778
  2. Yazar: ZAİBİLA AIHAMAITIJIANG
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE FERYAL TURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Bütünleşme, Göçmen Kadınlar, Dijitalleşme, Cep Telefonu Kullanımı, Uygur Kadınları
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de yaşayan göçmen Uygur kadınlarının bütünleşme süreçlerinde cep telefonu kullanımının oynadığı rolü incelemektedir. Bütünleşme kavramı, göçmenlerin ev sahibi toplumla sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi alanlarda etkileşime girerek topluma katılım süreçlerini ifade etmektedir. Dijitalleşmenin giderek artan etkisi, göçmenlerin entegrasyon deneyimlerini de dönüştürmekte ve yeni fırsatlar sunmaktadır. Bu bağlamda, cep telefonları göçmen kadınlar için sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda sosyal bağlarını güçlendiren, ekonomik fırsatlar yaratan ve kültürel uyumlarını destekleyen bir araç haline gelmiştir. Araştırma kapsamında, nitel yöntem benimsenmiş ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla Uygur göçmen kadınların deneyimleri analiz edilmiştir. Görüşmeler, cep telefonlarının dil öğrenimi, ekonomik faaliyetlere katılım, sosyal ağların oluşturulması, dijital aktivizm, sosyal destek mekanizmalarına erişim ve psikolojik dayanışma gibi alanlarda nasıl kullanıldığını ortaya koymuştur. Bulgular, cep telefonlarının göçmen kadınların topluma daha hızlı uyum sağlamalarına yardımcı olduğunu, dijital platformlar aracılığıyla sanal toplulukların oluşması, göçmen kadınların psikolojik destek ve dayanışma ağlarına erişimini artırmaktadır. Bununla birlikte, bu teknolojik araçların etnik grup içinde kalmayı teşvik ederek sosyal ayrışmaya da yol açabileceği belirlenmiştir. Sonuç olarak, dijital teknolojiler ve mobil iletişim araçları, göçmen kadınların bütünleşme süreçlerini hem kolaylaştırıcı hem de karmaşık hale getiren çift yönlü bir etkiye sahiptir. Eğitim ve iş dünyasında dijital platformların sunduğu fırsatların artırılması, göçmen kadınların sosyal katılımını teşvik edebilir. Ayrıca, psikolojik destek sunan dijital girişimlerin güçlendirilmesi, göçmen kadınların topluma uyum süreçlerinde önemli bir rol oynayabilir. Çalışma, dijital teknolojilerin entegrasyon politikalarında nasıl daha etkin bir şekilde kullanılabileceğine dair öneriler sunarak, göçmen kadınların sosyal, kültürel ve ekonomik katılımını desteklemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the use of mobile phone in the integration processes of Uyghur immigrant women living in Türkiye. The concept of integration refers to the process of immigrants' participation in society by interacting with the host society in social, cultural, economic and political spheres. The increasing impact of digitalization transforms migrants' integration experiences and offers new opportunities. In this context, mobile phones have become not only a means of communication for immigrant women, but also a tool that strengthens their social ties, creates economic opportunities and supports their cultural adaptation. The study adopted a qualitative methodology and analyzed the experiences of Uyghur immigrant women through semi-structured interviews. The interviews revealed how mobile phones are used in areas such as language learning, participation in economic activities, social networking, digital activism, access to social support and psychological solidarity. The findings suggest that mobile phones help migrant women to adapt to society, and the formation of virtual communities through digital platforms increases immigrant women's access to psychological support and solidarity networks. However, these technological tools can also lead to social segregation by encouraging staying within their own ethnic groups. In conclusion, digital technologies and mobile communication tools have a bidirectional effect that both facilitates and complicates immigrant women's integration processes. Increasing the opportunities offered by digital platforms in education and business can promote immigrant women's social inclusion. Moreover, strengthening digital initiatives that offer psychological support can play an important role in Uyghur immigrant women's integration processes. The study aims to support immigrant women's social, cultural and economic inclusion by providing recommendations on how digital technologies can be used more effectively in integration policies