İngilizce ders kitaplarında have, get, take eylemlerinin ve eşdizimliliklerinin görünümleri
The verbs have, get, take and their collocations in English coursebooks
  1. Tez No: 937777
  2. Yazar: MELEK KÜPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ARICA AKKÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eşdizimlilik, İngiliz Ulusal Derlemi, İngilizce Ders Kitapları, Collocation, British National Corpus, English Textbooks
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ülkemizde devlet okullarında yabancı dil olarak İngilizce öğretimi, Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayımlanan ders kitapları aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu bakımdan ders kitaplarında yer alan sözvarlığı, öğretim sürecinin verimi için önem arz etmektedir. Sözvarlığının genişletilmesimdede ise sözcük örüntüleri ve eşdizimlilik kavramları öne çıkmaktadır. Sözü edilen çerçevede, bu çalışma, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan ve devlet okullarında ortaokul düzeyinde (5., 6., 7. ve 8. sınıflar) kullanılan İngilizce ders kitaplarında yer alan have, get ve take eylemlerinin kullanım sıklıklarını (word frequency) ve eşdizimliliklerini (collocations) incelenmiş; ayrıca, bu eylemlerin ders kitaplarındaki kullanımları, İngiliz Ulusal Derlemi (British National Corpus - BNC) ile karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın temel amacı, MEB ders kitaplarında yer alan have, get ve take eylemlerinin sıklık değerlerini ve eşdizimliliklerini ortaya koymak; bu eylemlerin BNC'deki kullanım sıklıklarını belirlemek ve her iki kaynak arasındaki benzerlik ve farklılıkları tespit etmektir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılarak ortaokul İngilizce ders kitaplarının içeriği analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, İngilizce ders kitaplarında konuların temalar etrafında şekillenmesinin, bazı eşdizimliliklerin belli ünitelerde yoğunlaşıp sonra tekrarlanmamasının bir nedeni olabileceği; bu durumun, öğrencilerin sözvarlığını genişletirken, bazı eşdizimliliklerin yeterince pekiştirilmemesine yol açabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca, 'have a picnic' ve 'take medicine' gibi ders kitaplarında sıklık gösteren ancak BNC'de sıklık verisi düşük ya da hiç olmayan eşdizimliliklerin varlığı materyal tasarlayanların kültür etmenini göz önünde bulundurduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, İngilizce öğretim materyallerinin dil kullanımı açısından değerlendirilmesine ve geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In Türkiye, English as a foreign language is taught in public schools through textbooks published by the Ministry of National Education (MEB). In this regard, the vocabulary included in these textbooks plays a crucial role in the efficiency of the teaching process. Expanding vocabulary relies significantly on word patterns and the concept of collocations. Within this framework, this study examines the frequency and collocations of the verbs have, get, and take in English textbooks published by MEB and used at the secondary school level (5th, 6th, 7th, and 8th grades). Additionally, the usage of these verbs in the textbooks has been analyzed in comparison with the British National Corpus (BNC). The main objective of this research is to determine the frequency and collocations of have, get, and take in MEB textbooks, identify their frequency in the BNC, and compare the similarities and differences between the two sources. The study employs qualitative research methods, specifically document analysis, to examine the content of secondary school English textbooks. The findings suggest that the thematic organization of topics in English textbooks may lead to certain collocations being concentrated in specific units without subsequent reinforcement, which could limit students' vocabulary expansion. Furthermore, collocations such as“have a picnic”and“take medicine,”which are frequently found in the textbooks but have low or no frequency in the BNC, indicate that material designers take cultural factors into consideration. These findings contribute to the evaluation and improvement of English language teaching materials in terms of linguistic usage.