Türkçe öğretiminde öğretim görevlilerinin olumlu sınıf iklimi sağlama becerilerine ilişkin karma bir çalışma
A mixed-method study on ınstructors' skills in creating a positive classroom climate in turkish language education
  1. Tez No: 937840
  2. Yazar: MESLİNA TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP ÇİFTGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf İklimi, Olumlu Sınıf İklimi, Türkçe Öğretimi, Classroom Climate, Positive Classroom Climate, Turkish Language Teaching
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Bu araştırmanın genel amacı yabancılara Türkçe öğretimi gerçekleştiren öğretim görevlilerinin olumlu sınıf iklimi sağlama yeterliliklerine yönelik algıları ile Türkçe dersi alan yabancı öğrencilerin de öğretim görevlilerinin olumlu sınıf iklimi sağlama yeterliliklerine ilişkin görüşlerini inceleyerek algılarını öğrenmektir. Araştırma yöntemi nicel ve nitel araştırmanın bir arada kullanıldığı karma yöntem olarak belirlenmiştir. Araştırma evrenini yabancılara Türkçe öğreten öğretim görevlileri ve Türkçe dersi alan yabancı öğrenciler oluşturmuştur. Nicel araştırma bölümünde örneklemi Türkçe dersi alan 371 yabancı uyruklu üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Nitel araştırma bölümünde ise örneklem yabancılara Türkçe dersi veren 13 öğretim görevlisi tarafından oluşturulmuştur. Verilerin toplanmasında nicel bölümde Gülbahar(2016) tarafından geliştirilen ve Ekici(2018) tarafından İngilizceye çevrilen 25 maddelik“ Öğretim Elemanlarının Olumlu Sınıf İklimi Sağlama Yeterlilikleri Ölçeği”uygulanmıştır. Nitel bölümde ise öğretim görevlilerine 6 görüşme sorusu sorulmuştur. Araştırma sonucunda nicel bölümde“Öğretim Elemanlarının Olumlu Sınıf İklimi Sağlama Yeterlilikleri”5 derecelik bir ölçeklendirmeden, 4,160 ortalama değeri ile öğrencilerin öğretim görevlilerinin olumlu sınıf iklimi sağlama yeterliliklerinden memnun oldukları sonucuna varılmıştır. Nitel bölümde ise öğretim görevlilerinin olumlu sınıf iklimi sağlama yeterlikleriyle ilgili verdikleri cevaplar neticesinde öğrencilerin anketinden çıkan sonuçlar aynı sonucu vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The general purpose of this research is to learn the perceptions of lecturers who teach Turkish to foreigners regarding their competence in providing a positive classroom climate, and the perceptions of foreign students taking Turkish lessons by examining their opinions on the competence of lecturers in providing a positive classroom climate. The research method was determined as mixed method, where quantitative and qualitative research is used together. The research population consists of lecturers who teach Turkish to foreigners and foreign students who take Turkish lessons. In the quantitative research section, the sample consisted of 371 foreign university students taking Turkish courses. In the qualitative research section, the sample was created by 13 lecturers who give Turkish lessons to foreigners. In the quantitative section, the 25 item“Lecturers' Competencies in Providing a Positive Classroom Climate Scale”, developed by Gülbahar (2016) and translated into English by Ekici (2018), was used to collect the data. In the qualitative section, 6 interview questions were asked to the lecturers. As a result of the research, in the quantitative section,“Lecturers' Competencies in Providing a Positive Classroom Climate”, it was concluded that the students were satisfied with the instructors' competencies in providing a positive classroom climate, with an average value of 4.160 from a 5-degree scaling. In the qualitative section, the results of the students' survey gave the same result as a result of the answers given by the instructors about their competence in providing a positive classroom climate.