Normozoospermik ve oligozoospermik olgularda in-vitro alfa-tokoferol (vitamin e) uygulamasının sperm fonksiyon parametrelerine etkisi
The effect of in-vitro alpha-tocoperol (vitamin e) on the parameters of sperm function in normozoospermic and oligozoospermic case
  1. Tez No: 937944
  2. Yazar: CEREN ERANTEPLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Spermatozoon, normozoospermi, oligozoospermi, antioksidan, alfa-tokoferol, Spermatozoon, normozoospermia, oligozoospermia, antioxidant, alpha-tocopherol
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Çalışmamızda alfa-tokoferol'ün in vitro kullanımında sperm motilitesi ve vitalitesi üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Bölümü'ne başvuran 15 normozoospermi ve 15 oligozoospermi özelliği gösteren erkek hastaların semen örnekleri ile yapıldı. Mikroskobik ve makroskobik değerlendirmeler WHO standartlarına göre yapıldı. Vitalite değerlendirilmesinde Eosin-Y testi uygulandı. In vitro ortamda 30 dakika, 60 dakika ve 24 saat alfa-tokoferol uygulanan semen örnekleri motilite ve vitalite bakımından değerlendirildi. Mann Whitney U testi ile sonuçlar değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda; normozoospermi ve oligozoospermi grubu örneklerinin 30 dakika alfa tokoferol uygulanan gruplarının motilite değerlerinde anlamlı bir artış gözlenmedi. 60 dakika alfa tokoferol uygulanan normozoospermi örneklerinin de motilitesinde artış gözlenmemekle birlikte, oligozoospermi grubunda ise anlamlı bir artış tespit edildi. Her iki grubun da 24 saat alfa tokoferol uygulanan örneklerinin motilitelerinde ise alfa tokoferole bağlı olmayan belirgin bir düşüş gözlemlendi. Normozoospermi ve oligozoospermi gruplarının 30 ve 60 dakikalık alfa tokoferol uygulanan vitalite sonuçlarında anlamlı olmamakla beraber bir artış görüldü ve her iki grubun 24 saatlik alfa tokoferol uygulanmış vitalite sonuçlarında da alfa tokoferol'e bağlı olmayan belirgin bir düşüş saptandı. Sonuç: 60 dakikalık süreçte düşük dozda alfa-tokoferolün oligozoospermi hastalarında motiliteyi iyileşme yönünde etkileyebileceğine kanaat getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to analyse the effects of alpha-tocopherol on sperm motility and vitality in in-vitro. Material and methods: Our study was conducted on the semen samples of 15 male patients of normozoospermic and 15 oligozoospermic who had applied to University of Dicle, Hospital of Medicine School, Urology Department in evaluating vitality, Eosin-Y test was applied. The motility and vitality of semen samples exposed alpha-tocopherol for 30 and 60 minutes and 24 hours in vitro were examined. The results evaluated by Mann Whitney U test. Results: In our study, it was observed that there wasn't a remarkable increase in motility of the groups applied alpha-tocopherol for 30 minutes. And also, no significant increase was seen sperm motility of normozoospermic groups exposed alpha-tocopherol for 60 minutes on contrary, a crucial increase was observed in olgozoospermic group. In the motility of samples of two groups exposed alpha-tocopherol for 24 hours, a significant decrease but not related to alpha-tocopherol was observed. Not important but a slight increase was observed in the vitality results of normozoospermic and oligozoospermic groups exposed alpha-tocopherol for 30 and 60 hours. Conclusion: It was considered that alpha-tocopherol exposed to oligozoospermic patients for 60 minutes in a little amount will help improve their motality.