İnfertil erkeklerde seminal plazma alfa glukozidaz düzeyi ve IVF / ICSI sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of seminal plasma alpha glucosidase level and IVF / ICSI results in infertile men
  1. Tez No: 555548
  2. Yazar: ÖZGE TUTAK SERTKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY İREZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Epididimis, Alfa glukozidaz, Normozospermia, Astenozospermia, Oligozospermia, Epididymis, Alpha glucosidase, Normozospermia, Asthenozospermia, Oligozospermia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Epididimisin sperm matürasyonunda, ileri hareket oluşumunda ve fertilizasyon yeteneği kazanmasında önemli rolleri bulunmaktadır. Alfa glukozidaz seminal plazmada biyokimsayal olarak belirlenen faktörlerden birisidir. Yapılan çalışmalar alfa glukozidaz düzeyinin epididimal fonksiyonu göstermede oldukça önemli olduğunu ileri sürmektedir. Günümüze kadar epididimal hücre sekresyonları ile birçok çalışma vardır. Bunların çoğu deney hayvanlarında gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle çalışmamızda amacımız özellikle nedeni belli olan ( normozoospermia, oligozoospermia, astenozoospermia ) infertil erkek tiplerinde epididimal alfa glukozidaz düzeyinin araştırılması ve IVF / ICSI sonuçlarına göre fertilizasyon, embriyo gelişimi ve gebelik oranlarının değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Özel Batı Bahat Hastanesi Tüp Bebek Merkezine tedavi için başvuran 75 hastanın semen analizleri değerlendirilmeye alındı. Hastaların klinik takibi, semen analizleri, semen morfolojisi ve hareketliliğin özellikleri değerlendirildi. Normozoospermia, astenozoospermia ve oligozoospermia bulunan hasta gruplarında seminal alfa glukozidaz değerleri bir kinetik enzim kiti kullanılarak Eliza yöntemi ile değerlendirildi. Hastaların seminal plazmaları lam üzerine yayılarak anilin blue ile boyanmak üzere formaldehit ile fikse edildi. Bu gruplardaki hastaların eşlerinden elde edilen embriyolar takip edildi ve transfer sonrası gebelik durumları değerlendirildi. Bulgular: Bu çalışma sonucunda elde edilen verilere göre; Seminal Alfa glukozidaz düzeyi (mU/ml) oligospermik olgularda daha yüksek bulundu. Seminal alfa glukozidaz düzeyinin tüm olgularda fertilizasyon ve 2. gün,3.gün embriyo sayısı ile korelasyon gösterdiği bulundu. Seminal alfa glukozidaz düzeyinin sperm motilitesi ile korelasyonu saptanmadı. Tartışma : Epididimis'den salgılanan nötral alfa glukozidaz enziminin spermatozoa üzerine etkileri halen tartışma konusudur. Sonuçlarımız seminal alfa glukozidaz düzeyinin fertilizasyon, iyi embriyo gelişimi üzerinde etkileri bulunabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Epididymis plays an important role in sperm maturation, advanced movement formation and fertilization ability. Alpha glucosidase is one of the factors that determine male infertility in seminal plasma. Studies suggest that alpha glucosidase levels are important in demonstrating epididymal function. To date, there are many studies with epididymal cell secretions. Most of these were carried out on experimental animals. Therefore, the aim of our study is to investigate the epididymal alpha glucosidase level in male infertile patients (normozoospermia, oligozoospermia, asthenozoospermia) and to evaluate the embryo development and pregnancy rates according to IVF / ICSI results. Material&Methods: Semen analysis of 75 patients who applied for treatment at The Batı Bahat Hospital IVF Center were evaluated. Clinical follow-up, semen analysis, semen morphology and mobility were evaluated. Seminal alpha glucosidase values in patients with normozoospermia, asthenozoospermia and oligozoospermia were evaluated by Elisa method using a kinetic enzyme kit. Seminal plasmas of the patients were fixed on the slide, fixed with formaldehyde and stained with aniline blue. The embryos obtained from the spouses of the patients in these groups were followed up and their pregnancy status was evaluated. Results: According to the results of this study; Seminal alpha glucosidase level (mU / ml) was higher in oligospermic patients (p = 0.022, Table 3). Seminal alpha glucosidase level was found to be correlated with the number of embryos on day 2 and day 3 in all cases (p = 0.027, p = 0.046, Table 8, 9). No correlation was found between seminal alpha glucosidase level and sperm motility. Discussion : The effects of neutral alpha glucosidase enzyme secreted from epididymis on spermatozoa is still a matter of debate. Our results suggest that seminal alpha glucosidase level may have effects on fertilization, good embryo development.