Tekirdağ ili Çorlu ve Marmaraereğlisi ilçeleri elma bahçelerinde Cydia pomonella (L.)'nın popülasyon dalgalanması ve bulaşıklık oranının belirlenmesi
Determination of population development and infestation rate of Cydia pomonella (L.) in apple orchards of Çorlu and Marmaraereğlisi districts of Tekirdağ province
- Tez No: 937961
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA AYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cydia Pomonella, Elma, Feromon Tuzak, Popülasyon Dalgalanması, Bulaşıklık Oranı, Cydia Pomonella, Apple, Pheromone Trap, Population Fluctuation, İnfection Rate
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Elma dünyada muzdan sonra en çok yetiştirilen, Türkiye'de ise üzümden sonra en fazla üretimi yapılan meyve türüdür. Türkiye elma üretiminde dünyada 3. sırada yer almaktadır. Cydia pomonella (Linnaeus, 1758) (Lepidoptera:Tortricidae) elma ve cevizin en önemli zararlısıdır. Bu türün mücadelesinde en çok kimyasal mücadele uygulanmaktadır. Tekirdağ İli'nde de C. pomonella elmanın ana zararlısıdır. Bu nedenle yapılan bu çalışma ile Tekirdağ İli elma bahçelerinde C. pomonella'nın popülasyon dalgalanması ve bulaşıklık oranı belirlenerek, uygun ve zamanında mücadele için veri elde etmek amaçlanmıştır. Türün popülasyon dalgalanmasını belirlemek için eşeysel çekici feromon tuzaklar kullanılmıştır. Tuzaklar haftalık kontrol edilmiş ve zararlının ergin sayıları kaydedilmiştir. Bulaşıklık oranının belirlenmesinde ise meyve esaslı yöntem kullanılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda; C. pomonella erginleri feromon tuzaklarda ilk olarak nisan ayının birinci haftasında, son olarak ekim ayının ortalarında yakalanmıştır. Zararlının doğada 5,5-7 ay süreyle aktif olarak bulunduğu ve yılda 3 döl verdiği tespit edilmiştir. Bulaşıklık oranları bahçelere göre değişmekle birlikte %13,60-%70,40 arasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Apple is the most widely grown fruit after banana in the world and the most produced fruit after grape in Turkey. Turkey ranks 3rd in the world in apple production. Cydia pomonella (Linnaeus, 1758) (Lepidoptera: Tortricidae) is the most important pest of apple and walnut. Chemical control is mostly used in the control of this species. In Tekirdağ Province, C. pomonella is the main pest of apple. Therefore, the aim of this study was to determine the population fluctuation and infestation rate of C. pomonella in apple orchards of Tekirdağ Province and to obtain data for appropriate and timely control. Sexual attractant pheromone traps were used to determine the population fluctuation of the species. The traps were checked weekly and the number of adults of the pest was recorded. Fruit-based method was used to determine the infection rate. As a result of the studies; C. pomonella adults were first caught in pheromone traps in the first week of April and lastly in mid-October. It was determined that the pest is active in nature for 5.5-7 months and gives 3 offsprings per year. Although the infection rates varied according to the orchards, they were found between 13.60%-70.40%.