12-15 yaş arası farklı okul türlerinde öğrenim gören öğrencilerde fiziksel aktivite, ekran bağımlılığı ve akran ilişkisi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between physical activity, screen addiction and peer relationship in secondary school students
- Tez No: 937965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çoklu ekran bağımlılığı, Ergenler için Akran İlişkisi, Fiziksel aktivite, Multiple Screen Addiction, Peer Relationship for Adolescents, Physical Activity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırmada, fiziksel aktivite, ekran bağımlılığı ve akran ilişkileri arasındaki bağlantılar incelenmiş ve ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, eşit sayıda kız (n=258; %50) ve erkek (n=258; %50) olmak üzere toplam 516 ortaokul öğrencisi katılmıştır (X̄yaş = 12.34 ± 0.92 ve X̄yaş = 12.38 ± 0.98).Veri toplama sürecinde,“Fiziksel Aktivite Ölçeği”,“Ergenler İçin Akran İlişkileri Ölçeği”,“Çoklu Ekran Bağımlılığı Ölçeği”ve araştırmacılar tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, normal dağılım varsayımları Kolmogorov-Smirnov testiyle değerlendirilmiş, çarpıklık ve basıklık değerleri dikkate alınarak verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir.Cinsiyet değişkenine bağlı olarak fiziksel aktivite, ekran bağımlılığı ve akran ilişkileri arasındaki farkları belirlemek için Bağımsız Örneklem T-Testi, gelir ve eğitim durumu değişkenleri arasındaki farkları analiz etmek için Tek Yönlü ANOVA kullanılmıştır. Anlamlı farkların kaynağını belirlemek için Post-Hoc Tukey testi, değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için ise Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Ayrıca, ölçeğin ortaokul öğrencileri üzerinde geçerliliğini test etmek amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi (CFA) gerçekleştirilmiş ve modelin kabul edilebilir uyum değerlerine sahip olduğu bulunmuştur.Araştırmanın bulgularına göre, cinsiyet, gelir durumu ve ebeveyn eğitim durumu gibi faktörler, fiziksel aktivite puanlarında anlamlı farklılıklar ortaya koymuştur. Çoklu ekran bağımlılığı açısından ise gelir durumu, cinsiyet ve baba eğitim durumu açısından anlamlı bir fark gözlemlenmezken, anne eğitim durumu ile istatistiksel olarak anlamlı ancak küçük bir fark bulunmuştur. Akran ilişkisi puanları açısından cinsiyet ve gelir durumu arasında anlamlı bir fark tespit edilirken, ebeveyn eğitim düzeyi açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.Sonuçlar, fiziksel aktivite ile akran ilişkileri arasında zayıf bir pozitif ilişki olduğunu, ancak ekran bağımlılığı ile akran ilişkileri arasında zayıf bir negatif ilişki bulunduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, fiziksel aktivite ve ekran bağımlılığı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Tüm ilişkilerin düşük düzeyde olduğu göz önüne alındığında, değişkenler arasındaki etkileşimin sınırlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationships between physical activity, screen addiction, and peer relationships using a relational survey model. A total of 516 middle school students voluntarily participated in the study, consisting of an equal number of females (n=258; 50%) and males (n=258; 50%), with a mean age of X̄ age = 12.34 ± 0.92 and X̄ age = 12.38 ± 0.98, respectively. The data were collected using the“Physical Activity Scale”,“Peer Relationships Scale for Adolescents”,“Multiple Screen Addiction Scale”, and a“Personal Information Form”developed by there searchers. Toassess the normality assumptions, the Kolmogorov-Smirnov test was conducted, and skew ness and kurtosis values were examined, confirming that the data met the normality criteria. To analyze genderbased differences in physical activity, screen addiction, and peer relationships, the Independent Samples T-Test was applied. Additionally, differences between groups based on income and parentaleducationlevelswereexaminedusingOne-Way ANOVA, followedby Post-Hoc Tukeyteststoidentifythesources of significantdifferences. TherelationshipsbetweenvariableswereassessedusingPearson's Product-Moment Correlation Analysis. Furthermore, ConfirmatoryFactor Analysis (CFA) wasconductedto test thevalidity of thescaleamongmiddleschoolstudents, andtheresultsindicatedacceptable fit indices.Findingsrevealedstatisticallysignificantdifferences in physicalactivityscoresbased on gender, incomelevel, andparentaleducationlevel. Interms of total screenaddictionscores, nosignificantdifferenceswereobservedconcerningincomelevel, gender, orfather'seducationlevel; however, a statistically significant difference was found regarding mother'seducation level, though the effect size was negligible. Regarding peer relationships cores, significant differences were identified based on gender and in come level, whilenosignificantdifferenceswerefoundforparentaleducationlevels.Theresultsindicated a weakpositivecorrelationbetweenphysicalactivityandpeerrelationships, whereas a weaknegativecorrelationwasobservedbetweenscreenaddictionandpeerrelationships. However, nosignificantrelationshipwasfoundbetweenphysicalactivityandscreenaddiction. Given the weak associations among the variables, the finding ssuggest a limited interaction between these factors.