Yenidoğan arkus aort cerrahisinde antegrad serebral perfüzyon
Antegrade cerebral perfusion in neonatal aortic arch surgery
  1. Tez No: 937981
  2. Yazar: SENANUR SEZER UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOCAİLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Antegrad serebral perfüzyon, Arkus aort cerrahisi, Kardiyopulmoner bypass, Serebral perfüzyon, Distal perfüzyon, Antegrade cerebral perfusion, Aortic arch surgery, Cardiopulmonary bypass, Cerebral perfusion, Distal perfusion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ekstrakorporeal dolaşım; kalp cerrahisinde sıklıkla tercih edilmekte olup operasyon esnasında kalp ve akciğerin yaptığı işi geçici olarak üstlenerek cerrahi işlemlerin güvenli şekilde yapılmasını sağlar. Ekstrakorporeal dolaşımın doku ve organlar üzerine olumsuz etkileri de söz konusudur. Bu araştırma, yenidoğan arkus aort cerrahisinde ark tamiri yapılan hasta grubunda uygulanan antegrad serebral perfüzyonla birlikte uygulanan distal perfüzyonun hemodinamik yanıt, etkinlik ve hasta biyokimyasal parametreleri üzerine olumlu ya da olumsuz sonuçlarını perfüzyonistler açısından risklerini belirlemek amacı ile retrospektif olarak yapılmıştır. Araştırma, 2017-2023 tarihleri arasında İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir. Yenidoğan arkus aort cerrahisinde antegrad serebral perfüzyon ile birlikte distal perfüzyon uygulanan otuz üç hasta (Grup 1, n=32) ile antegrad serebral perfüzyon uygulanan kırk hasta (Grup 2, n=40) retrospektif olarak karşılaştırılmıştır. KPB sırasında ortalama arter basıncı Grup 1 de daha düşük bulunmuştur. Pompa süreleri karşılaştırıldığında Grup 1 de yer alan hastaların pompa süreleri daha uzun saptanmıştır. Veri analizleri sonucu Grup 1 de yer alan hastaların laktat değerleri Grup 2 de yer alan hastalara göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Başlangıç idrar miktarları arasında iki grup arasında yapılan analizlerde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Ancak perioperatif ve postoperatif idrar miktarları karşılaştırıldığında Grup 1 içinde yer alan hastaların idrar miktarları anlamlı düzeyde yüksektir. Grup 2 de yer alanların tamamının periton diyalizine ihtiyacı oluşmuştur. Postoperatif dönemde ürik asit, kreatinin, BUN, ALP ve bilurubin değerleri karşılaştırıldığında Grup 1'de istatistiksel olarak anlamlı azalış saptanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda Antegrad serebral perfüzyon ile birlikte distal perfüzyon yapılan hasta grubunun antegrat serebral perfüzyon yapılan vakalar ile karşılaştırıldığında daha iyi doku ve organ perfüzyonu sağlandığı, hemodinamik stabilitenin daha iyi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Extracorporeal circulation is frequently used in cardiac surgery, as it temporarily takes over the function of the heart and lungs during the operation, enabling surgical procedures to be performed safely. However, it also has potential adverse effects on tissues and organs. This retrospective study aimed to evaluate the effects—both positive and negative—of distal perfusion applied in combination with antegrade cerebral perfusion on hemodynamic responses, efficacy, and biochemical parameters in patients undergoing aortic arch repair in neonatal surgery. It also aimed to identify the associated risks from a perfusionist's perspective. The study was conducted at the University of Health Sciences Istanbul Ümraniye Training and Research Hospital between 2017 and 2023. A total of seventy-three neonatal patients undergoing aortic arch surgery were retrospectively evaluated. Thirty-three patients received both antegrade cerebral and distal perfusion (Group 1, n=33), while forty patients received only antegrade cerebral perfusion (Group 2, n=40). Mean arterial pressure during cardiopulmonary bypass was found to be lower in Group 1. When comparing pump times, patients in Group 1 had significantly longer durations. However, lactate levels in Group 1 were significantly lower compared to those in Group 2. No significant difference was found between the groups regarding initial urine output. Nevertheless, perioperative and postoperative urine output was significantly higher in Group 1. All patients in Group 2 required peritoneal dialysis. In the postoperative period, levels of uric acid, creatinine, BUN, ALP, and bilirubin were significantly lower in Group 1. In conclusion, patients who underwent combined antegrade cerebral and distal perfusion demonstrated better tissue and organ perfusion and greater hemodynamic stability compared to those who received only antegrade cerebral perfusion.