Kabozantinib ve ilgili bileşiklerinin aktif ilaç etken maddesinde tayini için stabilite göstergeli analitik yöntem geliştirmesi ve validasyonu
Development and validation of a stability-indicating analytical method for the determination of cabozantinib and related compounds in active pharmaceutical ingredients
- Tez No: 937980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN KÖSEOĞLU YILMAZ, DOÇ. DR. ESEN BELLUR ATİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kabozantinib, bozunma, UPLC-UV-MS tandem, stabilite göstergeli yöntemler, validasyon, stres testi çalışmaları, Cabozantinib, degradation, UPLC-UV-MS tandem, stabilityindicating methods, validation, stress testing studies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Kabozantinib, medüller tiroid kanseri ve renal hücreli karsinomu tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Bu doktora tezi çalışmasının amacı, aktif maddenin üretim prosesi, stres ve stabilite testi koşulları altında kabozantinib'in bozunmasının araştırılmasıdır. Bu kapsamda stabilite gösteren, spesifik, hassas ve doğru bir UPLC-UV-MS sıralı metodu geliştirildi ve valide edildi. Kabozantinib'in ilgili maddelerinin analizleri için Waters Acquity UPLC BEH C18 (150 × 2,1 mm, 1,7 µm) kolonu kullanıldı ve analizler 20°C numune ve 30°C kolon sıcaklıklarında 2 µL enjeksiyon hacmiyle gerçekleştirildi. Kabozantinib'in miktar tayini analizleri için Waters Acquity UPLC BEH C8 (100 × 2,1 mm, 1,7 µm) kolonu kullanıldı ve analizler 20°C numune ve 35°C kolon sıcaklıklarında 2 µL enjeksiyon hacmiyle gerçekleştirildi. Her iki yöntemde de hareketli faz A: 30 mM amonyum format çözeltisi (suda, pH 4,5) ve B: asetonitril olmak üzere iki bileşenli bir mobil faz kullanıldı. İlgili maddelerin analizi için, 240 nm dedeksiyon dalga boyunda 20 dakika boyunca 0,3 mL/dak akış hızında bir gradient elüsyon sistemi uygulanırken, miktar tayini analizi için; 240 nm dedeksiyon dalga boyunda 6 dakika boyunca 0,4 mL/dak akış hızında izokratik elüsyon uygulandı. Kalibrasyon eğrileri, her bir bileşik için yüksek R-kare (R2) değerleri ile mükemmel doğrusallık gösterdi. Stres ve fotostabilite çalışmaları, kabozantinib'in yüksek sıcaklık (80°C, 13 gün), gün ışığı ve UV radyasyonuna karşı dayanıklı olduğunu ve tüm hidroliz ve oksidasyon koşulları altında önemli bozulma gösterdiğini ortaya koydu. Bu çalışmada bildirilen ilgili maddeler, UPLC-UV-MS yöntemi ile analiz edilmiş olup, potansiyel
Özet (Çeviri)
Cabozantinib is a drug used to treat medullary thyroid cancer and renal cell carcinoma. This doctoral thesis aims to investigate the degradation of cabozantinib under active pharmaceutical ingredient manufacturing, stress, and stability test conditions. A stability-indicating, specific, sensitive, and accurate UPLC-UV-MS tandem method was developed and validated. For the analysis of related substances, a Waters Acquity UPLC BEH C18 (150 × 2.1 mm, 1.7 µm) column was used with a sample temperature of 20°C, column temperature of 30°C, and injection volume of 2 µL. For assay analysis, a BEH C8 (100 × 2.1 mm, 1.7 µm) column was used at 20°C sample and 35°C column temperatures with a 2 µL injection volume. Both methods used a mobile phase: A (30 mM ammonium formate in water, pH 4.5) and B (acetonitrile). Related substances were analyzed using a gradient elution at 0.3 mL/min for 20 minutes at 240 nm, while assay analysis used isocratic elution at 0.4 mL/min for 6 minutes at the same wavelength. Calibration curves showed excellent linearity with high R² values for each compound. Stress and photostability studies revealed that cabozantinib is stable under high temperature (80°C, 13 days), daylight, and UV radiation, and showed significant degradation under all hydrolytic and oxidative conditions. The related substances identified in this study were analyzed using the UPLC-UV-MS method. The potential genotoxic impurity Kabo-2 was classified as Class 2 according to ICH M7.