Kadınlardaki cinsel fonksiyonlar üzerinde anormal servikal sitoloji ve HPV durumunun (pozitif/negatif/bilinmeyen) etkin rolü
The role of abnormal cervical cytology and HPV status (positive/negative/unknown) on sexual function in women
- Tez No: 938008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AKGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anormal sitoloji, cinsel işlev bozukluğu, HPV, Abnormal cytology, sexual dysfunction, HPV
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Kadınlardaki cinsel fonksiyonların; anormal sitoloji ve/veya HPV enfeksiyon durumuna (pozitif/negatif/bilinmeyen) göre değişimini değerlendirmeyi ve cinsel işlev bozukluğunun HPV enfeksiyonu ile ilişkisini göstermeyi amaçlıyoruz. Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza 01/07/2024-01/02/2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran ve anormal servikal sitolojisi olan ve/veya HPV DNA testi yaptırmış olan kadınlardan çalışmaya katılmayı kabul eden 117 hasta dahil edilmiştir. Hastalar 3 gruba ayrıldı. HPV DNA negatif, pozitif ve bilinmeyen gruplar. HPV DNA negatif ve bilinmeyen gruplar anormal servikal sitolojisi olan hastalardan seçildi. Çalışmaya katılan hastalardan sosyodemografik veri formu, Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) doldurmaları istenmiş ve hastaların cinsel memnuniyet düzeyleri birbirleriyle kıyaslanmıştır. Değerlendirmelerde IBM SPSS for Windows 20.0 (SPSS Inc. Chicago, IL) programı kullanıldı. Ölçek puanlarının HPV grupları arasındaki karşılaştırmalarında Kruskal Wallis Varyans Analizi kullanıldı. Fark bulunan parametrelerde farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığı Kruskal Wallis Çoklu Karşılaştırma testi ile incelendi. Ölçek puanlarının iki gruplu değişkenler arasındaki karşılaştırmalarında Mann Whitney U test kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık sınırı olarak p0.05) Yine her 3 grupta ACYÖ arzu, uyarılma, ıslanma, orgazm alt puanları ve ACYÖ toplam puanları arasında fark bulunmadı (p>0.05). Sadece HPV DNA pozitif olan grubun ACYÖ tatmin puanları, HPV DNA negatif olan gruba göre daha düşük bulundu. (p: 0.043) Ayrıca sigara içen hastaların ACYÖ toplam puanları sigara içmeyenlere göre yüksek olarak bulundu. (p: 0.040) Sonuç: Bu çalışmada, HPV DNA test pozitifliğinin kadınlarda cinsel işlevleri etkilemediği sonucu ortaya çıksa da genel olarak kadınlarda cinsel işlev bozukluğunun yaygın olduğu görülmüştür. Serviks kanseri tarama programlarına katılan ve aldığı olumsuz sonuçlar ile psikososyal ve cinsel yönlerden etkilenebilecek çok sayıda kadın olduğu düşünüldüğünde, HPV tanısı almanın psikolojik, sosyal ve cinsel etkilerini araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aim to evaluate the changes in sexual function in women according to abnormal cytology and/or HPV infection status (positive/negative/unknown) and to show the association of sexual dysfunction with HPV infection. Materials and Methods: Between 01/07/2024 and 01/02/2025, 117 patients who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic of Health Sciences University Istanbul Bağcılar Training and Research Hospital between 01/07/2024 and 01/02/2025 and who had abnormal cervical cytology and/or HPV DNA test were included in our study. Patients were divided into 3 groups. HPV DNA negative, positive and unknown groups. HPV DNA negative and unknown groups were selected from patients with abnormal cervical cytology. The patients who participated in the study were asked to fill in the sociodemographic data form, Arizona Sexual Experiences Scale (ASEX), Beck Anxiety Enventory (BAE) and Beck Depression Envantory (BDE) and the sexual satisfaction levels of the patients were compared with each other. IBM SPSS for Windows 20.0 (SPSS Inc. Chicago, IL) program was used in the evaluations. Kruskal Wallis Analysis of Variance was used to compare the scale scores between HPV groups. For the parameters in which there was a difference, Kruskal Wallis Multiple Comparison test was used to determine which groups were responsible for the difference. Mann Whitney U test was used in the comparisons of scale scores between two groups of variables. p0.05). Again, there was no difference between the ASEX desire, arousal, lubrication, orgasm sub-scores and ASEX total scores in all 3 groups (p>0.05). Only the HPV DNA positive group had lower ASEX satisfaction scores than the HPV DNA negative group (p: 0.043). (p: 0.040) In addition, the ASEX total scores of patients who smoked were higher than those of non-smokers (p: 0.040). Conclusion: In this study, although it was concluded that HPV DNA test positivity did not affect sexual function in women, it was observed that sexual dysfunction was common in women in general. Considering that there are many women who participate in cervical cancer screening programs and may be affected psychosocially and sexually by negative results, more studies are needed to investigate the psychological, social and sexual effects of HPV diagnosis.